Applied result detail

Nealkoholický nápoj ze šťávy červené řepy,jablečné šťávy a rakytníku řešetlákového Nealkoholický nápoj ze šťávy červené řepy,jablečné šťávy a rakytníku řešetlákového

KOTLÍK, J.; KOTLÍKOVÁ, S.; STRACHOVÁ, M.

Original Title

Nealkoholický nápoj ze šťávy červené řepy,jablečné šťávy a rakytníku řešetlákového Nealkoholický nápoj ze šťávy červené řepy,jablečné šťávy a rakytníku řešetlákového

English Title

Soft drink from the beet-root juice, apple juice and sea buckthorn

Type

Functioning sample

Abstract

Ovocný nealkoholický nekvašený nápoj je tvořen minimálně 5 obj. % a maximálně 50 obj. % šťávy z červené řepy(Beta vulgaris var. vulgaris) a minimálně 5 obj. % a maximálně 25 obj. % jablečné šťávy (Malus domestica) a minimálně 5 obj.% a maximálně 25 obj.% šťávy případně dřeně rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) . Toto složení může být doplněno pitnou nebo minerální vodou, přídavkem fruktozy případně fruktózového sirupu. Jako regulátor kyselosti může obsahovat také přídavek kyseliny askorbové v množství nepřesahujícím 25 mg na 1000 ml nápoje. Obsah rozpustné sušiny musí být minimálně 5 hmotnostních %, obsah veškerých kyselin minimálně 2 g v jednom litru nápoje. Nápoj může být variantně sycen oxidem uhličitým. Nápoj může variantně obsahoval místo dřeně pouze šťávu rakytníku řešetlákového. Šťáva z ostružin může být částečně nahrazena šťávou z moruše (Morus nigra), maximálně však do 25% celkového původního obsahu.

Abstract in English

Fruit unleavened soft drink is made at least 5 vol% and a maximum of 50 vol% beet-root juice (Beta vulgaris var. vulgaris)and at least 5 vol% and a maximum of 25 vol% apple juice (Malus domestikus) and at least 5 vol% and a maximum of 25% by volume of juice or pulp of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides). This composition may be supplemented drinking water or mineral water, the addition of fructose or fructose syrup. As acidity may also include the addition of ascorbic acid in quantities not exceeding 25 mg per 1000 ml of drink. Soluble dry matter content must be at least 5% by weight, the content of total acidity of at least 2 g per liter beverage. The drink may be variably saturated with carbon dioxide. The drink may optionally contain only place marrow sea buckthorn juice. Sour blackberry juice can be partially replaced by juice from mulberry (Morus nigra), up to 25% of the original content.

Keywords

Soft drink, beet-root juice, apple juice, sea buckthorn juice

Key words in English

Soft drink, beet-root juice, apple juice, sea buckthorn juice

Location

VUT FCH, Purkyňova 118, Brno

Possibilities of use

only the provider uses the result

Licence fee

In order to use the result by another entity, it is always necessary to acquire a license