Project detail

Vybrané aspekty a trendy současných potravinářských věd

Duration: 1.3.2025 — 28.2.2026

Funding resources

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

On the project

V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybraná aktuální témata a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity, bezpečnosti a hygieny potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin z potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.

Mark

FCH-S-25-8818

Default language

Czech

People responsible

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gajdušek Martin, Ing. - fellow researcher
Gerspitzerová Nela, Ing. - fellow researcher
Gross Michal, Ing. - fellow researcher
Guziurová Pavlína, Ing. - fellow researcher
Holub Jiří, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Knapovská Pavlína, Ing. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kubalová Michaela, Ing. - fellow researcher
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Obračaj Jan, Ing. - fellow researcher
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pacasová Viktorie-Alexandra, Ing. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Rychetský Matěj, Ing. - fellow researcher
Řeháková Veronika, Ing. - fellow researcher
Sikorová Pavlína, Ing. - fellow researcher
Slavíková Zuzana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Sniegoňová Pavlína, Ing. - fellow researcher
Stříž Radim, Ing. - fellow researcher
Šlosárová Katarína, Ing. - fellow researcher
Špačková Dominika, Ing. - fellow researcher
Trachtová Štěpánka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Trenzová Kristina, Ing. - fellow researcher
Večeríková Paula, Ing. - fellow researcher
Vítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vrtalová Lucie, Ing. - fellow researcher

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2025 - 31.12.2025)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2025 - 31.12.2025)

Results

STŘÍŽ, R.; BOBER, P.; HUDEČKOVÁ, H.; KOVALČÍK, A. 3D tisknutelné bio-kompozity z bakteriální celulózy. ChemZi - Chemické zvesti 21/1 (2025) 45, 77. ZJAZD CHEMIKOV, 1. – 5. september 2025, Vysoké Tatry, Horný Smokovec, Zborník Abstraktov. ChemZi. Slovenská chemická spoločnosť, 2025. č. 1, s. 161-161. ISSN: 1336-7242.
Detail

GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; ŠPAČKOVÁ, D.; OBRAČAJ, J.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Isolating biologically active β-glucans from the red yeast Rhodotorula toruloides. Book of abstracts of the 12th International Conference on Chemical Technology. 1. Praha: AMCA, spol. s r.o., 2025. p. 150-151. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail

KNAPOVSKÁ, P.; VÍTOVÁ, E.; TRENZOVÁ, K. Přírodní vs. syntetické: Jak brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) ovlivňuje kvalitu želé cukrovinek. Sborník souhrnu sdělení. 1. 2025. s. 34-34.
Detail

BRÁZDA, V.; ŠISLEROVÁ, L.; KRATOCHVILOVÁ, L.; MONTI, P.; INGA, A. Yeast-based investigation of G-quadruplex influence on human transcription factors activity. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. 2025. p. 36-36. ISSN: 1336-4839.
Detail

VEČERÍKOVÁ, P.; BENDOVÁ, A.; KUBALOVÁ, M.; MÁROVÁ, I.; SVOBODOVÁ, V.; BEČKOVÁ, B. Synergistic interaction between probiotic strains and fruit/vegetable extracts for the development of encapsulated synbiotic supplements. 2025. p. 142-143.
Detail

KNAPOVSKÁ, P.; VÍTOVÁ, E. Analýza profilu těkavých látek v plodech brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) během zrání metodou HS-SPME-GC-MS. ChemZi. Slovenská chemická spoločnosť, č. 1, s. 120-120. ISSN: 1336-7242.
Detail

KUBALOVÁ, M.; VEČERÍKOVÁ, P.; CIFFROVÁ, K.; SEITOVA, A.; MÁROVÁ, I. Prebiotic potential of yeasts and microalgae in synbiotic formulations. 2025. p. 139-139.
Detail

PACASOVÁ, V.; POULÍČEK, M.; ŠVEC, J.; ŠTĚTINA, J.; OBRUČA, S. Can hydrogen and bioplastics be combined?. Book of abstracts. 1. 2025. p. 154-155. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail

STŘÍŽ, R.; MINISY, I.; BOBER, P.; TABOUBI, O.; SMILEK, J.; KOVALČÍK, A. Exploring conductive biopolymer composites: From environmental remediation ti biomedical potential. PolymerTalent 2025: Book of Abstracts. Zabrze: Centre of Polymer and Carbon Materials, PAS, Zabrze, Poland, 2025. 1 p.
Detail

GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. From red yeast to functional compounds: β-glucan isolation from Rhodotorula toruloides. 49th Annual Conference on Yeasts Programme & Abstracts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Slovenská republika: 2025. p. 52-52. ISSN: 1336-4839.
Detail

TRENZOVÁ, K.; DIVIŠ, P.; KNAPOVSKÁ, P.; MALÍŠEK, J., SZOTKOWSKI, M. Vliv skladování na fyzikálně-chemickou stabilitu a aromatický profil lyofilizované kávy se smetanou. Sborník souhrnnů sdělení z 53. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2025. 2025. 1 s.
Detail

OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; ČARNOKÁ, D.; ŠPAČKOVÁ, D.; GERSPITZEROVÁ, N.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Effect of enriched lignocellulosic wastes as a primary nutritional source on the biomass quality of selected yeast strains. Book of abstracts of the 12th International Conference on Chemical Technology. 1st edition, April 2025. Vyšehradská 320/49, 128 00 Prague 2, Czech Republic: AMCA, spol. s r.o., 2025. p. 154-155. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail

BENDOVÁ, A.; VEČERÍKOVÁ, P.; RADVANOVÁ, T.; ŽIVNÁ, K.; HOOVÁ, J.; HUDEČKOVÁ, H.; MÁROVÁ, I. Dual Fermentation of Cereals: Boosting Bioactivity with Hericium erinaceus and Probiotics. 2025. p. 120-121.
Detail

ŠLOSÁROVÁ, K.; IEREMENKO, A.; BUCHTÍKOVÁ, I.; PACASOVÁ, V.; BERGER, M.; DVOŘÁK, P.; OBRUČA, S. Impact of Genetic Deletions on the Biotechnological Potential and Stress Robustness of Caldimonas thermodepolymerans in PHA Production. book of abstracts. 1. 2025. p. 159-159. ISBN: ISBN 978-80-88307-24.
Detail