Project detail

Využití moderních technologií v individualizovaném přístupu k operačnímu řešení rozštěpových vad obličeje u dětských pacientů

Duration: 01.05.2023 — 31.12.2026

Funding resources

Ministerstvo zdravotnictví ČR - Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2020 - 2026 - 4.VS

- whole funder

On the project

Vrozené vývojové vady orofaciální oblasti jsou nejčastějšími vrozenými vadami u dětí, vyskytují se v České republice s incidencí 1,8 dítěte s rozštěpem na 1000 zdravě narozených dětí. Péče o děti s rozštěpovou vadou obličeje je multioborová, centralizovaná a probíhá od narození až do dospělosti. Ve Fakultní nemocnici Brno zajišťuje léčbu pacientů s orofaciálním rozštěpem Centrum pro léčbu rozštěpů obličeje (CLRO). Mezi hlavní odbornosti, které tvoří základ CLRO, patří plastická chirurgie, dětská anesteziologie a neonatologie. Pacienti s rozštěpovou vadou obličeje jsou děleni do 2 hlavních skupin dle embryologických příčin vzniku rozštěpu: 1/ pacienti s rozštěpem rtu, čelisti, bez nebo s rozštěpem patra (tzv. celkový rozštěp) a 2/ pacienti s izolovaným rozštěpem měkkého a tvrdého patra. Anestezie u dětí s orofaciálním rozštěpem je specifická nejen věkem pacientů, ale hlavně rozštěpovou vadou jako takovou. Anesteziologický management, a především intubace těchto pacientů, jsou vzhledem k povaze vady často obtížné s frekventním výskytem komplikací, jako je obtížná intubace, desaturace, laryngospasmus nebo bradykardie. Navíc přibližně u 90 % pacientů dochází během intubace také k poranění měkkých tkání rtu, alveolu, patra, nosního septa, stejně jako kostěných struktur premaxilly a nosního septa. Pro usnadnění intubace, zlepšení anesteziologického managementu a zvýšení bezpečnosti anestezie dětí s rozštěpovou vadou obličeje jsme vyvinuli individualizovaný ochranný 3D obturátor ze silikonové hmoty, který bude používán při intubaci k překrytí defektu alveolárního oblouku a patra. Na základě 3D skenu bude na 3D tiskárně vytištěna forma pro odlití ochranného 3D obturátoru. Použití ochranného 3D obturátoru může usnadnit intubaci pacientů s rozštěpovou vadou obličeje, snížit výskyt anesteziologických komplikací a při intubaci ochránit měkké i tvrdé tkáně patra a horní čelisti.

Keywords
rozštěp rtu, rozštěp patra, komplikace anestezie, poranění patra, obturátor patra

Mark

NU23-06-00301

Default language

Czech

People responsible

Marcián Petr, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Results

KOŠKOVÁ, O.; RICHTROVA, M.; MARCIÁN, P.; JOUKAL, M.; MUSILOVA, T.; JANKU, M.; FABIAN, D.; MATYSKOVA, D.; STOURAC, P. Use of computer-aided design and 3D printing for airway management in paediatric patients with a cleft facial defect: a pilot study. BRITISH JOURNAL OF ANAESTHESIA, 2023, vol. 130, no. 6, p. E469 (E471 p.)ISSN: 0007-0912.
Detail