Project detail

Stochastické symetrické blokové šifrování počítačových souborů pomocí prostředků umělé inteligence pro účely cloudových služeb

Duration: 01.01.2020 — 31.12.2020

Funding resources

Technologická agentura ČR - Program průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND

- whole funder

On the project

Cílem projektu je vývoj aplikace stochastického symetrického blokového šifrování počítačových souborů bajt po bajtu pomocí umělé neuronové sítě adaptované na autoasociativní funkci. Uvedenou adaptací se náhodně vygeneruje šifrovací klíč tvořený konfigurací sítě, tj. synaptickými vahami, který pak bude užit k šifrování resp. dešifrování počítačového souboru užitím několika stochastických mechanismů. Výsledky projektu umožní rozšíření stávajících služeb v oblasti kybernetické bezpečnosti, poskytovaných v sektorech bankovnictví, pojišťovnictví a obchodu, o nabídku šifrování citlivých dat pomocí prostředků umělé inteligence, např. formou cloudových služeb, s rozšířením na sektory veřejné správy, energetiky, obrany apod.

Keywords
Šifrování dat; Kybernetická bezpěčnost; Umělá inteligence; Couldové služby

Mark

FW01010289

Default language

Czech

People responsible

Coufal Oldřich, doc. RNDr., CSc. - fellow researcher
Černý Tomáš, Ing. - fellow researcher
Křivan Miloš, Ing. - fellow researcher
Ptáček Michal, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Toman Petr, prof. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Department of Electrical Power Engineering
- (2020-01-01 - 2020-12-31)

Results

KŘIVAN, M.; PTÁČEK, M.; TOMAN, P.: Neuro File Encryptor; Neuro File Encryptor. Ústav elektroenergetiky, FEKT, VUT v Brně, Technická 12, Brno 61600. URL: https://www.ueen.fekt.vut.cz/neuro-file-encryptor. (software)
Detail