Project detail

Vývoj modelů pro víceúrovňovou klasifikaci poruch srdečního rytmu v EKG záznamech

Duration: 01.06.2019 — 31.05.2021

Funding resources

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- whole funder (2019-05-06 - 2025-07-31)

On the project

Cílem projektu je implementace sofistikovaných softwarových nástrojů pro automatickou klasifikaci poruch srdečního rytmu. Hlavním účelem těchto nástrojů je automatizace a vyšší efektivita služeb telemedicínského centra, jež spočívají v klinickém hodnocení EKG pro kardiologická centra a ambulance. Softwarové knihovny budou využívat pokročilých metod zpracování signálů a klasifikační modely založené na metodách strojového a hlubokého učení. Klasifikace arytmií bude oproti konvenčním řešení probíhat nejen ze samotného průběhu arytmie, ale také ze záznamů jednotlivých EKG cyklů v době vzniku a ukončení arytmie. Klasifikace bude navíc řešena jako vícestupňová – tj. dojde k určení kombinace různých typů poruch v jednom záznamu a jejich hierarchické kategorizaci dle předpokládaného mechanismu vzniku.

Keywords
Analýza EKG, klasifikace poruch srdečního rytmu, supraventrikulární tachykardie, automatická detekce, strojové učení

Mark

TJ02000331

Default language

Czech

People responsible

Hejč Jakub, Ing. - fellow researcher
Janoušek Oto, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Novotná Petra, Ing. - fellow researcher
Filipenská Marina, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Department of Biomedical Engineering
- (2018-10-18 - not assigned)

Results

HEJČ, J.; RONZHINA, M.; JANOUŠEK, O.; SMÍŠEK, R.: Model pro klasifikaci arytmií; Softwarové balíčky pro učení a nasazení hlubokých modelů pro klasifikaci poruch srdečního rytmu. Ústav biomedicínského inženýrství, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně, Technická 12, Brno 61600. URL: https://www.vutbr.cz/vav/projekty/detail/28900. (software)
Detail

MĚSÍČKOVÁ, K.; LANÍKOVÁ, P.; HEJČ, J.: Databáze arytmických EKG záznamů; Databáze anotovaných arytmických EKG záznamů. MDT-Medical Data Transfer s.r.o., Mojžíšova 2901/17, Královo Pole, 612 00 Brno. URL: https://www.vutbr.cz/vav/projekty/detail/28900. (ostatní)
Detail