Project detail

Vývoj speciálních betonů s minimalizací objemových změn a zvýšenou odolností povrchů pro extrémně namáhané konstrukce vodních děl

Duration: 02.01.2017 — 31.01.2018

Funding resources

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- whole funder (2016-03-01 - not assigned)

On the project

Vývoj speciálních betonů s minimalizací objemových změn a zvýšenou odolností povrchů pro extrémně namáhané konstrukce vodních děl jako jsou např. přelivy hrází a povodňové skluzy. Požadavky na vlastnosti betonů jsou pevnost min. 50 MPa, vysoká odolnost proti cyklickému zmrazování na počet cyklů min. 150. Dále je požadována vysoká odolnost proti abrazi ve stupni XM3 a max. objemové změny ve stáří 90 dnů do 0,5mm/m. Konečné pevnosti jsou nastaveny až na stáří 90 dnů z důvodů pomalých náběhů a redukce vzniku trhlin a dále pro redukovaný vývoj hydratačních teplot pro robustní konstrukce.

Description in English
Development of special concrete with minimization of volume changes and increased resistance of surfaces for extremely stressed structures of water constructions such as dams overflows and flood slides. Requirements for concrete properties are strength of min. 50 MPa, high resistance to cyclic freezing at the number of min. 150, higher abrasion resistance in stage XM3 and maximum volume changes at 90 days to 0.5 mm/m. Ultimate strengths are set up to 90 days of age due to slow start-ups and crack-reduction, and for reduced development of hydration temperatures for robust construction.

Keywords
beton, vodní díla, odolnost proti mrazu, trhliny

Key words in English
concrete, water constructions, frost resistance, cracks

Mark

SR12757025

Default language

Czech

People responsible

Hela Rudolf, prof. Ing., CSc. - principal person responsible

Units

Institute of Technology of Building Materials and Components
- (2018-09-05 - not assigned)
Brno University of Technology
- (2018-09-05 - not assigned)