Project detail

Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn

Duration: 01.01.2019 — 31.12.2021

Funding resources

Ministerstvo zemědělství ČR - Program aplikovaného výzkumu ZEMĚ (2017 - 2025)

- whole funder (2019-01-01 - 2021-12-31)

On the project

Projekt je zaměřen na monitoring autentických medů tak, aby pokryl jeho původ (květový, medovicový, jednodruhový, smíšený), botanickou charakteristiku (druh rostlin, z nichž pochází) a také geografickou charakteristiku (území původu medu). Pro naplnění tohoto projektu bylo stanoveno sedm dílčích cílů, v rámci kterých budou shromážděny data a bude vytvořen software. Tento software umožní klasifikaci medů do jednotlivých skupin a poskytne rovněž charakterizaci medů původem z České republiky dle jejich původu, botanické a geografické charakteristiky. Analyzovány budou vzorky z celé republiky tak, aby byly rovnoměrně pokryty všechny územní kraje. Důležitou součástí je propojení projektu s potřebami kontrolních orgánů a to konkrétně Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Z tohoto důvodu budou v průběhu projektu pořádány řešiteli projektu workshopy pro kontrolní orgány, kde bude probíhat výměna informací a diskuse tak, aby výstupy projektu byly kontrolními orgány využitelné pro ověřování autenticity medu, včetně určování jeho původu a také botanického a geografického zatřídění. Součásti workshopů bude také proškolení na vytvořený SW a zaškolení senzorického panelu tak, aby tato analýza mohla být použita jako jeden z faktorů pro klasifikaci medů. Přístup k řešení tohoto projektu je blíže popsán v příloze 2.2 Představení projektu.

Keywords
autenticita medu, pylová analýza, obrazová analýza, fyzikálně technické parametry, statistická analýza, expertní systém

Mark

QK1920344

Default language

Czech

People responsible

Bednář Josef, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hrabec Pavel, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Štarha Pavel, doc. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Institute of Mathematics
- (2019-01-01 - 2021-12-31)

Results

POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; HRABEC, P.; ČÍŽKOVÁ, H.; TITĚRA, D.; ŠTARHA, P.; LJASOVSKÁ, S.; VOJTĚCH, K.; TEREZA, P.; BEDNÁŘ, J.; KUNDRÍKOVÁ BUREŠOVÁ, P.; TREMLOVÁ, B. Physico-Chemical and Melissopalynological Characterization of Czech Honey. Applied Sciences - Basel, 2021, vol. 11, no. 11, p. 1-17. ISSN: 2076-3417.
Detail

POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; HRABEC, P.; ŠTARHA, P.; LJASOVSKÁ, S.; BEDNÁŘ, J.; TREMLOVÁ, B. Identification of pollen taxa by different microscopy techniques. PLOS ONE, 2021, vol. 16, no. 9, p. 1-25. ISSN: 1932-6203.
Detail

NGUYEN, T.; HANKOVÁ, M.; KRUŽÍK, V.; GREGROVÁ, A.; ŠKORPILOVÁ, T.; ŠTARHA, P.; VAN NGUYEN TRAN, T.; ČÍŽKOVÁ, H. Determination of volatile compound profiles and physico-chemical analysis of linden and acacia Czech honey. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, 2023, vol. 62, no. 2, p. 374-382. ISSN: 0021-8839.
Detail

HRABEC, P.; ČÍŽKOVÁ, H.; TITĚRA, D.; POSPIECH, M. Nine-year statistics of Czech honey carbohydrate profiles in the Czech Republic. Czech J. Food Scencies (Special Isue), 2022, vol. 40, no. 2, p. 85-92. ISSN: 1212-1800.
Detail

HRABEC, P.; POSPIECH, M.; JAVŮRKOVÁ, Z.; LJASOVSKÁ, S.; TREMLOVÁ, B. Numerical Methods And Image Processing Techniques for Melissopalynological Honey Analysis. Potravinárstvo, 2021, vol. 15, no. 1, p. 58-65. ISSN: 1338-0230.
Detail