Project detail

Rozvoj výuky numerických simulací tváření, svařování a tepelného zpracování

Duration: 01.04.2015 — 31.12.2015

Funding resources

Brno University of Technology - Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace

- whole funder (2015-04-01 - 2015-12-31)

On the project

Použití numerické simulace je standardem u široké škály technologií a procesů výroby. Numerické simulace tváření a svařování nacházejí uplatnění v energetice, v odvětvích automobilového, lodního i leteckého průmyslu. Na Ústavu strojírenské technologie však probíhá výuka simulací tváření a svařování krátce v rámci předmětu Počítačová podpora technologie. Pro studenty jsou v současnosti k dispozici pouze základní podklady pro cvičení a neucelené studijní materiály. Prvním cílem projektu je vytvoření studijních materiálů a podkladů pro cvičení. Druhým cílem je rozšíření vybavení počítačové učebny odborů technologie tváření kovů a plastů a technologie svařování a povrchových úprav.

Description in English
Using of numerical simulation is standard in wide range of technologies and production processes. Numerical simulations of forming and welding processes are used in the power industry, in the automotive, marine and aerospace industries. However, at the Institute of Manufacturing Technology, simulations of forming and welding lessons are taught momentarily in the context of Computer Aided Technology course. Only basic materials for exercises and fragmented learning materials are currently available for students. The first objective of the project creating of learning materials and training materials. The second objective is expanding of computer classroom equipment.

Keywords
numerická simulace, FormFEM, SYSWELD

Key words in English
numerical simulation, FormFEM, SYSWELD

Mark

FV 15-30

Default language

Czech

People responsible

Vaněk Mojmír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Řiháček Jan, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Dept. of Metal Forming and Plastics
- (2015-04-01 - 2015-12-31)

Results

ŘIHÁČEK, J.; VANĚK, M. Možnosti zkvalitnění sítě MKP při simulacích objemového tváření v software ANSYS Workbench 16. Kovárenství, 2015, č. 55, s. 9-12. ISSN: 1213-9289.
Detail

ŘIHÁČEK, J. Simulace tvářecích procesů v softwaru formFEM: řešené příklady. Brno: 2015.
Detail

ŘIHÁČEK, J. Počítačová podpora technologie: část tváření. Brno: 2015.
Detail