Project detail

Intenzifikace procesu mletí betaglukanu

Duration: 01.01.2014 — 10.01.2014

Funding resources

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- whole funder (2104-01-01 - 2014-12-31)

On the project

Výzkumná práce se zabývala řešením problému mletí betaglukanu vyrobeného z hlívy ústřičné. Testovány byly především různé typy materiálů ze kterých byly vyrobeny mlecí elementy. Mlecí elementy byly vyráběny v laboratořích CMV FCH VUT v Brně. Cílem bylo zefektivnit odvod tepla z procesu mletéí a tím omezit aglomeraci mletého betaglukanu při zahřívání.

Description in English
The research is addressing the problem of grinding betaglucane made of oyster mushrooms. Tested were primarily different types of material from which the grinding elements are made. The grinding elements were manufactured in laboratories CMV FCH BUT. The aim was to streamline the process of heat removal from mletéí thereby limiting agglomeration milled beta-glucan with heating.

Keywords
mletí, mlecí elementy, betaglukan

Key words in English
milling, grinding elements, beta glucan

Mark

HS16459223-

Default language

Czech

People responsible

Opravil Tomáš, doc. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Materials Research Centre
- (2015-03-31 - not assigned)

Results

OPRAVIL, T.; PTÁČEK, P.; BARTONÍČKOVÁ, E.; NOVOTNÝ, R. Intenzifikace procesu mletí betaglukanu. Brno: CMV FCH VUT, 2014. s. 1-53.
Detail