Project detail

Výzkum stanovení kvality VEP, produkovaných v elektrárně Prunéřov II

Duration: 23.08.2013 — 10.12.2013

Funding resources

Neveřejný sektor - Neveřejné zdroje financování projektů (zahraniční, neveřejné tuzemské zdroje)
- whole funder (2013-08-23 - 2013-12-10)

On the project

Cílem studie bylo monitorovat složení resp. kvalitativní parametry vybraných popílků a strusek z bloků 21 a 22, a to především z hlediska způsobu jeho dalšího zpracování. Důraz byl kladen na zhodnocení jejich využitelnosti jako potenciální druhotné suroviny např. při výrobě stavebních hmot. Z hlediska manipulace s popílky a struskami, zejména pak jejich potenciálního využití, bylo velmi podstatné hodnocení variability jejich parametrů (kolísání granulometrie, chemického a mineralogického složení atd.). Právě komplexní vyšetření kolísání jejich kvality ze sledovaných energetických zdrojů v návaznosti na možnost dalšího využití popílků a strusek bylo jedním z aspektů sledovaných v rámci této studie. Jednou z oblastí, ve které lze efektivním způsobem využít elektrárenské popílky a strusky je například výroba stavebních hmot. Produkce těchto matriálů je dosud převážně založena na využívání klasických nerostných surovin. Možnost využití popílků a strusek z elektrárny Prunéřov II jako potenciálního surovinového zdroje navazuje tak na předešlou studii „Studie sledování kvality základních vlastností popílků z elektráren Tušimice II (ETU II) , Prunéřov II (EPR II) a Ledvice (ELE)“.

Description in English
The aim of this study was to monitor the composition respectively. qualitative parameters of selected ash and slag from blocks 21 and 22, especially in the way of further processing. Emphasis was placed on the evaluation of their potential usability as a secondary raw material, eg in the manufacture of building materials.

Keywords
popílek, struska, elektrárna, stavební materiál

Key words in English
ash, slag, power plant, building material

Mark

HS123570210982

Default language

Czech

People responsible

Units

Institute of Technology of Building Materials and Components
- (2014-07-29 - not assigned)

Results

DROCHYTKA, R.; ČERNÝ, V. Stanovení kvality VEP, produkovaných v elektrárně Prunéřov II. Brno: VUT v Brně, 2013. s. 1-51.
Detail