Project detail
Optimization of the process of preparation and homogenization of high-viscous mass in food-processing industry
Duration: 1.4.2009 — 31.12.2012
Funding resources
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - TIP
On the project
Programový projekt je zaměřen na vývoj nové technologie pro přípravu a homogenizaci vysokoviskózních potravinářských hmot, která bude oproti současnému stavu na kvalitativně vyšší úrovni z hlediska bezpečnosti práce, hygieny, produktivity a kvality výsledného produktu. Nová technologie bude vybavena řízením procesu přípravy tak, aby výsledkem byla hmota konstantních reologických a mechanických vlastností bez ohledu na proměnlivé vlastnosti vstupní suroviny.
Description in English
The program project is aimed at the development of new generation equipment for the preparation and homogenization of high-viscous food masses that will compared to the current state - qualitatively be at a higher level in terms of work safety, hygiene, productivity and quality of the resulting product. The new equipment will be furnished with the control of preparation process so that the result will be a mass of constant rheological and mechanical properties regardless of variable properties of the input base material.
Keywords
vysokoviskózní hmota, potravinářská hmota, homogenizace, reologické vlastnosti, mechanické vlastnosti
Key words in English
High-viscous mass; food mass; homogenization; rheological properties; mechanical properties
Mark
FR-TI1/156
Default language
Czech
People responsible
Franc Zdeněk, Ing., Ph.D., Ph.D. - principal person responsible
Pochylý František, prof. Ing., CSc. - fellow researcher
Units
Victor Kaplan Dept. of Fluid Engineering
- responsible department (1.1.1989 - not assigned)
Victor Kaplan Dept. of Fluid Engineering
- co-beneficiary (1.4.2009 - 31.12.2012)
Results
KUBÁLEK, J.; HABÁN, V.: Tlaková nádoba pro kolagen; Tlaková nádoba. Laboratoř OFI V.K.. (funkční vzorek)
Detail
Responsibility: Franc Zdeněk, Ing., Ph.D., Ph.D.