Project detail

Laboratoř pro podporu vzdělávání expertů v oblasti počítačových sítí

Duration: 01.01.2008 — 31.12.2008

On the project

Cílem předkládaného projektu je zajištění materiálních podmínek pro výchovu špičkových odborníků v oblasti počítačových sítí. Nová laboratoř umožní studentům magisterského studijního programu se zaměřením na počítačové sítě na Fakultě informačních technologií VUT v Brně získat praktické znalosti a dovednosti, které jsou nezbytné pro jejich budoucí pozici expertů v oblasti návrhu a správy páteřních sítí zahrnující vysokorychlostní směrování a přepínání, bezpečnost, mobilitu, IPv6, hlasové a multimediální přenosy a další.

Při výběru zařízení klademe důraz na moderní a rozšiřitelné technologie. Základem jsou spravovatelné přepínače a směrovače Cisco s podporou směrování BGP, OSPF, IS-IS, MPLS, VLAN, QoS a další, dále bezpečnostní zařízení kombinující funkce firewallu a IPS zařízení - ASA, nástroje pro vytváření WiFi Mash sítí - Airmagnet AP a WLAN controller, licence pro ústřednu IP telefonie Call Manager, zařízení pro sledování přenosu na síti Fluke NetTool Pro II a gigabitový testér kabeláže LinkRunner Pro.

Description in English
A specialized laboratory of advanced communication technologies will provide tools and technologies to test design of large networks like entreprise networks with high-speed routing, L3 switching, security, mobility, IPv6 and converged networks with data and voice transmission.

Focus is put on modern and scalable technologies. The lab includes Cisco devices - routers with BGP, OSPF, IS-IS support, switches with MPLS, VLAN, QoS support, ASA device for security (firewalls, IPS), WLAN controllers to build scalable WiFi networks, blocks to build IP telephony network etc.

Keywords
počítačové sítě, výchova expertů, Cisco Akademie, CCNP

Key words in English
computer networks, expert trainings, Cisco Academy, CCNP

Mark

FR533/2008/A

Default language

Czech

People responsible

Matoušek Petr, doc. Ing., Ph.D., M.A. - fellow researcher
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Department of Information Systems
- (2008-01-01 - 2008-12-31)