Publication detail

Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského

GROSS, M. DIVIŠ, P. ŠUMBEROVÁ, M.

Original Title

Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského

English Title

Selected phenolic compounds assesment in Riesling wines

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

Práce ukazuje profil vín odrůdy Ryzlink rýnský původem z Moravské vinařské oblasti z hlediska obsahu vybraných fenolických látek jako jednoho z ukazatelů autenticity vín. Vedle celkového obsahu fenolických látek bylo ve vzorcích stanoveno 6 fenolických látek pomocí HPLC, přičemž byla validována opakovatelnost a linearita metody stanovení.

English abstract

Study shows the profile of Riesling varietal wines originating from the Moravian wine region in terms of the content of selected phenolic substances as one of the indicators of wine authenticity. In addition to the total phenolic content, 6 phenolic compounds were determined in the samples by HPLC, and the repeatability and linearity of the method of determination were validated.

Keywords

Víno, fenolické látky, HPLC.

Key words in English

Wine, phenolics, HPLC.

Authors

GROSS, M.; DIVIŠ, P.; ŠUMBEROVÁ, M.

Released

30. 10. 2023

Publisher

Veterinární univerzita Brno

Location

Brno

ISBN

978-80-7305-934-7

Book

Hygiena a technologie potravin – LII. Lenfeldovy a Höklovy dny

Edition

1

Edition number

1

Pages from

121

Pages to

125

Pages count

5

URL

BibTex

@inproceedings{BUT187221,
  author="Michal {Gross} and Pavel {Diviš} and Michaela {Šumberová}",
  title="Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského",
  booktitle="Hygiena a technologie potravin – LII. Lenfeldovy a Höklovy dny",
  year="2023",
  series="1",
  number="1",
  pages="121--125",
  publisher="Veterinární univerzita Brno",
  address="Brno",
  isbn="978-80-7305-934-7",
  url="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf"
}