Publication detail

Eliminace akrylamidu v sušenkách s fruktózou aplikací enzymu L-asparaginázy

MARKOVÁ, L. MEŠKOVÁ, E. SINDLER, W. BEDNÁRIKOVÁ, A. KUKUROVÁ, K. MURKOVIC, M. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.

Original Title

Eliminace akrylamidu v sušenkách s fruktózou aplikací enzymu L-asparaginázy

English Title

Elimination of acrylamide in diabetic biscuits by application of enzyme L-asparaginase

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této studie bylo snížit obsah akrylamidu v sušenkách pod deklarovanou indikativní hodnotu (500 ug/kg) použitím komerčně dostupného enzymu L-asparagináza a nalézt optimální podmínky jeho aplikace z hlediska koncentrace a vhodné výrobní fáze pro jeho aplikaci. Zároveň byl sledován i vliv přidaného enzymu na vzhled, barvu a texturní vlastnosti sušenek.

English abstract

The aim of this study was to reduce the levels of acrylamide in biscuits under the indicative value (500 ug / kg) using the enzyme L-asparaginase and optimization of the application of the enzyme L-asparaginase in biscuits. At the same time, we studied the influence of added enzyme on appearance, color and textural properties of cookies.

Keywords

akrylamid, eliminace, sušenky, L-asparagináza

Key words in English

acrylamide, elimination, biscuits, L-asparaginase

Authors

MARKOVÁ, L.; MEŠKOVÁ, E.; SINDLER, W.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; KUKUROVÁ, K.; MURKOVIC, M.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.

RIV year

2012

Released

21. 5. 2012

ISBN

978-80-7080-839-9

Book

XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - Sborník příspěvků

Pages from

93

Pages to

96

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT97663,
  author="MARKOVÁ, L. and MEŠKOVÁ, E. and SINDLER, W. and BEDNÁRIKOVÁ, A. and KUKUROVÁ, K. and MURKOVIC, M. and CIESAROVÁ, Z. and ŠIMKO, P.",
  title="Eliminace akrylamidu v sušenkách s fruktózou aplikací enzymu L-asparaginázy",
  booktitle="XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - Sborník příspěvků",
  year="2012",
  pages="93--96",
  isbn="978-80-7080-839-9"
}