Publication detail

Problematika návrhu a složení stabilizačních předpěstovaných koberců na břehy toků a nádrží

ŠLEZINGR, M.

Original Title

Problematika návrhu a složení stabilizačních předpěstovaných koberců na břehy toků a nádrží

English Title

Název: Problematika návrhu a složení stabilizačních předpěstovaných koberců na břehy toků a nádrží

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Problematikou návrhu a využití geosyntetik, coby břehové stabilizace se zabýval kolektiv pracovníků pod vedením autora tohoto příspěvku řadu let. Výsledkem je podrobné zpracování návrhů stabilizačních postupů, výběru vhodných geosítí i biologického materiálu, jež byly prezentovány v odborných a vědeckých časopisech i v knižních publikacích (Šlezingr 2005, Úřadníček, Šlezingr 2007, aj.). Zde si dovolíme alespoň přehlednou formou upozornit na možnost tohoto netradičního využití geosítí (či geomatrací) pro biotechnickou stabilizaci břehu. Velkou výhodou této stabilizace je možnost jejího úplného zapracování do břehu, takže není na povrchu svahu vidět.Biotechnická stabilizace za použití geosyntetických sítí osazených do břehu jako břehová armatura s podporou kořenového systému vrbových řízků a travní směsi je vysoce účinná. Toto schéma bylo odzkoušeno na údolní nádrži Brno (stabilizace zde funguje od roku 2008) na závlahové nádrži Bílovec (viz výše uvedené fotografie založení v roce 2005). Vhodné využití však nachází na méně namáhaných březích, v oblasti nad kamennou patou apod. Velkou výhodou je také ochrana břehu proti pochůznému poškození, proti poškození stékající vodou (eliminace vzniku erozních rýh) aj.

English abstract

Problematikou návrhu a využití geosyntetik, coby břehové stabilizace se zabýval kolektiv pracovníků pod vedením autora tohoto příspěvku řadu let. Výsledkem je podrobné zpracování návrhů stabilizačních postupů, výběru vhodných geosítí i biologického materiálu, jež byly prezentovány v odborných a vědeckých časopisech i v knižních publikacích (Šlezingr 2005, Úřadníček, Šlezingr 2007, aj.). Zde si dovolíme alespoň přehlednou formou upozornit na možnost tohoto netradičního využití geosítí (či geomatrací) pro biotechnickou stabilizaci břehu. Velkou výhodou této stabilizace je možnost jejího úplného zapracování do břehu, takže není na povrchu svahu vidět.

Keywords

Stabilizace, geosíť, břeh, vegetační doprovod, nádrž

Key words in English

Stabilizace, geosíť, břeh, vegetační doprovod, nádrže

Authors

ŠLEZINGR, M.

Released

28. 3. 2012

Publisher

Vydavatělstvo STU Bratislava

Location

Bratislava, SK

ISBN

978-80-227-3593-3

Book

Medzinárodná vedecká konferencia CONECO 2012. Vplyv vodných stavieb na tvorbu a ochranu územia. 20 rokov prevádzky vodného diela Gabčíkovo.

Edition

1

Edition number

1

Pages from

318

Pages to

318

Pages count

1

BibTex

@inproceedings{BUT97485,
  author="Miloslav {Šlezingr}",
  title="Problematika návrhu a složení stabilizačních předpěstovaných koberců na břehy toků a nádrží",
  booktitle="Medzinárodná vedecká konferencia CONECO 2012. Vplyv vodných stavieb na tvorbu a ochranu územia. 20 rokov prevádzky vodného diela Gabčíkovo.",
  year="2012",
  series="1",
  number="1",
  pages="318--318",
  publisher="Vydavatělstvo STU Bratislava",
  address="Bratislava, SK",
  isbn="978-80-227-3593-3"
}