Publication detail

Umělá inteligence a zločin

SMEJKAL, V.

Original Title

Umělá inteligence a zločin

English Title

Artificial intelligence

Type

book chapter

Language

Czech

Original Abstract

Nástroje umělé inteligence se mnohou v oblasti kriminality a kriminalistiky objevovat zásadně ve třech rolích: jako nástroj zločince, jako nástroj pro zajištění bezpečnosti a jako nástroj kriminalisty. Poslední role je nejvýznamnější. V souvislosti se zabraňováním, odhalováním a vyšetřováním trestné činnosti se stále více ukazuje, že orgány činné v trestním řízení získávají stále větší množství informací – zejména dat z kyberprostoru. Objemy těchto dat se neustále zvětšují úměrně s rostoucí závislostí lidské společnosti na informačních technologiích, a tedy i objemem informací, které jsou vytvářeny, ukládány a zpracovávány, včetně tzv. digitální stopy každého člověka. Rovněž roste obava, že technologie, procesy a postupy používané při digitálním vyšetřování nedrží krok s technologií, kterou zločinci používají k páchání trestné činnosti. Proto je nezbytné zapojení systémů na bázi umělé inteligence, které mohou redukovat data, analyzovat vazby mezi nimi, vytvářet vzorce chování pachatelů nebo pomáhat při jejich identifikaci, a tak přispívat ke zvýšení kvality a zejména rychlosti odhalování a vyšetřování trestné činnosti.

English abstract

The tools of artificial intelligence appear in many roles in the field of crime and criminology in principle, as a tool of a criminal, as a tool for ensuring security and as a tool of a criminologist. The last role is the most important. In relation to preventing, exposing and investigating crime, it has been increasingly demonstrated that law enforcement authorities are gathering an ever-increasing amount of information – cyber data in particular. The volume of data has been increasing proportionally to the increasing dependence of human society on information technology, which is reflected in the increasing volume of information created, stored and processed, including the “digital footprint” of each individual. Moreover, there has been growing concern that the technology, processes and procedures applied to digital investigation are not keeping up with the technology used by criminals in their illegal acts. For this reason, implementation of systems based on artificial intelligence capable of reducing data, analysing the relationships within it, creating patterns of criminal behaviour and facilitating the identification of criminals is required in order to improve the quality and, most importantly, speed of criminal investigation.

Keywords

Umělá inteligence; kriminalistika; kriminální situace; vyšetřovací verze; identifikace; digitální stopy; expertní systémy; neuronové sítě.

Key words in English

Artificial intelligence, forensic science, criminal situation, investigation version, identification, digital footprints, expert systems, neural networks.

Authors

SMEJKAL, V.

Released

1. 12. 2020

Publisher

Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o.

Location

Plzeň

ISBN

978-80-7380-829-7

Book

Hodnoty trestného práva, kriminalistiky, kriminológie, forenzných a bezpečnostných vied v teorii a praxi. Pocta prof. JUDr. Ing. Viktorovi Pořadoví, DrSc., Dr. h. c.

Pages from

274

Pages to

287

Pages count

13

BibTex

@inbook{BUT169623,
  author="Vladimír {Smejkal}",
  title="Umělá inteligence a zločin",
  booktitle="Hodnoty trestného práva, kriminalistiky, kriminológie, forenzných a bezpečnostných vied v teorii a praxi. Pocta prof. JUDr. Ing. Viktorovi Pořadoví, DrSc., Dr. h. c.",
  year="2020",
  publisher="Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o.",
  address="Plzeň",
  pages="274--287",
  isbn="978-80-7380-829-7"
}