Detail publikace

Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu

VESPALCOVÁ, M. HORÁKOVÁ, H. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A. ZEMANOVÁ, J. DRDÁK, M.

Originální název

Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu

Český název

Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.

Český abstrakt

Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.

Rok RIV

2002

Vydáno

27.05.2002

Nakladatel

VÚPP Praha 2002

Místo

Praha

ISBN

80-902671-5-7

Kniha

Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Číslo edice

1

Strany od

203

Strany do

204

Strany počet

2

Dokumenty

BibTex


@inproceedings{BUT7253,
  author="Milena {Vespalcová} and Hana {Horáková} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová} and Jana {Zemanová} and Milan {Drdák}",
  title="Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu",
  annote="Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru.  V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím.
Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána.
Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.
",
  address="VÚPP Praha 2002",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  chapter="7253",
  howpublished="electronic, physical medium",
  institution="VÚPP Praha 2002",
  year="2002",
  month="may",
  pages="203--204",
  publisher="VÚPP Praha 2002",
  type="conference paper"
}