Detail publikace

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MACKŮ, I.

Originální název

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

Český název

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.

Český abstrakt

Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.

Klíčová slova

MK, čokoláda

Rok RIV

2006

Vydáno

04.09.2006

Nakladatel

ČSCH

Místo

Ústí nad Labem

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Ročník

100

Číslo

8

Stát

CZ

Strany od

728

Strany do

732

Strany počet

1

Dokumenty

BibTex


@article{BUT50175,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Ivana {Macků}",
  title="Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie",
  annote="Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.",
  address="ČSCH",
  chapter="50175",
  institution="ČSCH",
  journal="Chemické listy",
  number="8",
  volume="100",
  year="2006",
  month="september",
  pages="728--732",
  publisher="ČSCH",
  type="journal article - other"
}