Detail publikace

Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů

VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BŘEZINA, P. JASCHKOVÁ, K.

Originální název

Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů

Český název

Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

cs

Originální abstrakt

SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.

Český abstrakt

SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.

Klíčová slova

SPME, sýr, flavour

Rok RIV

2004

Vydáno

10.11.2003

Nakladatel

CHTF STU Bratislava

Místo

Piešťany

ISSN

1335-5236

Periodikum

Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health

Ročník

10

Číslo

3

Stát

SK

Strany od

83

Strany do

83

Strany počet

1

Dokumenty

BibTex


@article{BUT41738,
  author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Pavel {Březina} and Kristýna {Jaschková}",
  title="Využití metody SPME pro stanovení chutnosti plísňových sýrů",
  annote="SPME spojená s GC byla použita pro analýzu těkavých aroma sloučenin. Použité extrakční podmínky byly velmi mírné, což minimalizuje tepelnou, mechanickou nebo chemickou modifikaci vzorku, metoda je rychlá, jednoduchá a levná. Těkavé látky byly extrahovány vláknem Carboxen/polydimethylsiloxane, podmínky analýzy byly optimalizovány. Celkem bylo pomocí této metody v sýru Niva identifikováno 54 sloučenin: 3 uhlovodíky, 5 aldehydů, 11 ketonů, 18 alkoholů, 3 estery, 10 MK a 4 sloučeniny síry. tyto aroma sloučeniny byly kvantifikovány a následně byly sledovány jejich změny v průběhu zrání sýra. Většina identifikovaných sloučenin byla přítomna ve všech fázích zrání, ale v různých koncentracích.",
  address="CHTF STU Bratislava",
  chapter="41738",
  institution="CHTF STU Bratislava",
  journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health",
  number="3",
  volume="10",
  year="2003",
  month="november",
  pages="83--83",
  publisher="CHTF STU Bratislava",
  type="journal article - other"
}