Detail publikace

Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)

VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. ŠIMÍČKOVÁ, A. ĎUBAŠÁKOVÁ, M. FAJTL, Z.

Originální název

Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)

Český název

Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)

Typ

abstrakt

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je exotické ovoce původem ze Severní Ameriky; u nás je zatím téměř neznámý. Cílem tohoto experimentu bylo posoudit profil těkavých látek tří vybraných odrůd muďoulu (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), vypěstovaných v ČR. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Podle očekávání mezi vzorky/odrůdami byly nalezeny významné rozdíly v počtu i obsahu těkavých látek, jako kvantitativně nejvýznamnější se ukázaly být estery a kyseliny, tj. látky, které jsou považovány za složky výrazně ovlivňující chuť a aroma ovoce. Výsledky přispívají k lepší charakterizaci a v budoucnu možné standardizaci senzorické kvality tohoto netradičního typu ovoce s cílem podpořit jeho pěstování v ČR v širším měřítku.

Český abstrakt

Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je exotické ovoce původem ze Severní Ameriky; u nás je zatím téměř neznámý. Cílem tohoto experimentu bylo posoudit profil těkavých látek tří vybraných odrůd muďoulu (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), vypěstovaných v ČR. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Podle očekávání mezi vzorky/odrůdami byly nalezeny významné rozdíly v počtu i obsahu těkavých látek, jako kvantitativně nejvýznamnější se ukázaly být estery a kyseliny, tj. látky, které jsou považovány za složky výrazně ovlivňující chuť a aroma ovoce. Výsledky přispívají k lepší charakterizaci a v budoucnu možné standardizaci senzorické kvality tohoto netradičního typu ovoce s cílem podpořit jeho pěstování v ČR v širším měřítku.

Klíčová slova

muďoul trojlaločný, těkavé látky, SPME, GC-MS

Vydáno

04.03.2020

Nakladatel

Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Místo

Mendelova univerzita v Brně

ISBN

978-80-7509-711-8

Kniha

Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

Strany od

184

Strany do

184

Strany počet

1

Dokumenty

BibTex


@misc{BUT169359,
  author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Adéla {Šimíčková} and Mária {Ďubašáková} and Zbyněk {Fajtl}",
  title="Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)",
  annote="Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je exotické ovoce původem ze Severní Ameriky; u nás je zatím téměř neznámý. Cílem tohoto experimentu bylo posoudit profil těkavých látek tří vybraných odrůd muďoulu (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), vypěstovaných v ČR. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Podle očekávání mezi vzorky/odrůdami byly nalezeny významné rozdíly v počtu i obsahu těkavých látek, jako kvantitativně nejvýznamnější se ukázaly být estery a kyseliny, tj. látky, které jsou považovány za složky výrazně ovlivňující chuť a aroma ovoce. Výsledky přispívají k lepší charakterizaci a v budoucnu možné standardizaci senzorické kvality tohoto netradičního typu ovoce s cílem podpořit jeho pěstování v ČR v širším měřítku.",
  address="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  booktitle="Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
  chapter="169359",
  howpublished="print",
  institution="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  year="2020",
  month="march",
  pages="184--184",
  publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  type="abstract"
}