Detail publikace

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

PUNČOCHÁŘOVÁ, L. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Originální název

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

Český název

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.

Český abstrakt

Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.

Klíčová slova

aronie, bez černý, fenolické látky

Vydáno

06.03.2019

Nakladatel

Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Místo

Mendelova univerzita v Brně

ISBN

978-80-7509-653-1

Kniha

Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

Strany od

272

Strany do

279

Strany počet

8

URL

Dokumenty

BibTex


@inproceedings{BUT162617,
  author="Lenka {Punčochářová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}",
  title="Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit",
  annote="Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry.
Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.",
  address="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  booktitle="Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
  chapter="162617",
  howpublished="online",
  institution="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  year="2019",
  month="march",
  pages="272--279",
  publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  type="conference paper"
}