Detail publikace

Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití

RAČEK, J. CHORAZY, T. VRŠANSKÁ, M. BRTNICKÝ, M. PRAX. O. RADETZKÁ, H. HLAVÍNEK, P.

Originální název

Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití

Anglický název

Processing of food waste by pyrolysis for material use

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Gastro odpad (anglicky food waste) je biologicky rozložitelný odpad z kuchyní, restauračních provozoven, veřejných jídelen a stravoven, který představuje komplikovanou skupinu odpadů zejména z pohledu mikrobiologického oživení a z pohledu tvorby značného množství skládkových plynů a výluhů. Mikrobiologické znečištění představuje patogenní mikroorganismy, toxiny a další infekční patogeny, které představují potencionální biologické riziko pro zdraví lidí a živočichů. Gastro odpad je často také zdrojem zápachu a výskytu hmyzu a hlodavců, tudíž správný způsob nakládání s tímto odpadem je nezbytný zejména z důvodu zabránění šíření infekcí.

Anglický abstrakt

Food waste is a biodegradable waste from kitchens, restaurants, public canteens, which represents a complicated group of wastes, especially from the point of view of microbiological and leaches pollutions and greenhouse gases emission. According to the new legislation in the Czech Republic, it is no more acceptable to use the food waste for animal livestock. Food waste also cannot be crushed and drained into sewage system. Thus, it is necessary to find a new way for material transformation of such waste into some new usable product and meet the principles of circular economy. The thermal treatment of food waste, which represent one of suitable way of its processing, can be arranged by pyrolysis technology with these outputs: solid carbonaceous product (biochar), pyrolysis oil and pyrolysis gas (syngas). Solid carbonaceous product (biochar) seems to be attractive for energy and agriculture use or as a filter medium for wastewater treatment.

Klíčová slova

pyrolýza, gastro odpad, pevný uhlíkatý produkt, biochar

Klíčová slova v angličtině

pyrolysis, food waste, solid carbonaceous product, biochar

Autoři

RAČEK, J.; CHORAZY, T.; VRŠANSKÁ, M.; BRTNICKÝ, M.; PRAX. O.; RADETZKÁ, H.; HLAVÍNEK, P.

Vydáno

3. 10. 2019

Nakladatel

ARDEC s.r.o.

Místo

Brno

ISBN

978-80-86020-90-7

Kniha

MĚSTSKÉ VODY 2019

Číslo edice

1.

Strany od

171

Strany do

178

Strany počet

8

BibTex

@inproceedings{BUT159134,
  author="RAČEK, J. and CHORAZY, T. and VRŠANSKÁ, M. and BRTNICKÝ, M. and PRAX. O. and RADETZKÁ, H. and HLAVÍNEK, P.",
  title="Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití",
  booktitle="MĚSTSKÉ VODY 2019",
  year="2019",
  number="1.",
  pages="171--178",
  publisher="ARDEC s.r.o.",
  address="Brno",
  isbn="978-80-86020-90-7"
}