Detail publikace

Všestranný rozvoj absolventů a humanitní vzdělávání na technické univerzitě - cíl, smysl, pojetí a perspektivy

LINDR, J.

Originální název

Všestranný rozvoj absolventů a humanitní vzdělávání na technické univerzitě - cíl, smysl, pojetí a perspektivy

Anglický název

General development of graduates and social science education at university of technology - purpose, meaning, concept and perspectives

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

V současné době roste potřeba komplexnosti a všestranného rozvoje. Absolvent vysoké školy by měl být vybaven nejen odbornými, ale i všeobecnými klíčovými kompetencemi, např. komunikativními či jazykovými, aby obstál v náročných požadavcích pracovního života. Proto je nutné už na vysokých školách rozvíjet kromě odborné připravenosti též soft skills. Přispívají k humanizaci studijního prostředí a kultivaci studentů. Příspěvek hodnotí zkušenosti s výukou společenskovědních předmětů na technické vysoké škole, které se soft skills věnují. Uvádí jejich přínos pro studenty, sleduje pozitiva i negativa, zdůvodňuje jejich potřebnost, hodnotí dosavadní zkušenosti s výukou a formuluje možné perspektivy vývoje. Zamýšlí se nad cestami, jak zefektivnit a modernizovat výuku společenskovědních předmětů tak, aby naplňovala vyučovací cíle. Hledá optimální proporci mezi odborností a všeobecností.

Anglický abstrakt

Currently the need for complex and general development is increasing. A university graduate should already be equipped not only with professional, but also with general key competences, for example communicative and linguistic, to withstand the high demands of professional praxis. Therefore it is necessary, except specialisation preparation, to develop soft skills in universities as well. They contribute to the humanization learning environment and cultivating of students. The paper evaluates the experience of teaching social sciences at the technical university, which is engaged in soft skills. It indicates contribution to students, watching positive and negative aspects, justifying their necessity, evaluating teaching experience and formulating development perspectives. It shows to become the teaching of social sciences more efficient and modern so as to fulfill the teaching goals. Consequently, the paper also looks for an optimal proportion between generality and expertise.

Klíčová slova

Společenskovědní předměty, všeobecný rozvoj, kultivace absolventů, soft skills, vysokoškolské vzdělávání, kurikulum

Klíčová slova v angličtině

Social science subjects, general development, cultivation of graduates, soft skills, university education, curriculum

Autoři

LINDR, J.

Vydáno

29. 11. 2016

Nakladatel

SvF STU Bratislava

Místo

Bratislava

ISBN

978-80-227-4637-3

Kniha

Humanitné vzdelávanie na technických univerzitách

Číslo edice

1

Strany od

84

Strany do

91

Strany počet

8

BibTex

@inproceedings{BUT131615,
  author="Jaroslav {Lindr}",
  title="Všestranný rozvoj absolventů a humanitní vzdělávání na technické univerzitě - cíl, smysl, pojetí a perspektivy",
  booktitle="Humanitné vzdelávanie na technických univerzitách",
  year="2016",
  number="1",
  pages="84--91",
  publisher="SvF STU Bratislava",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-227-4637-3"
}