Detail publikace

Udržitelnost v urbanistické teorii a praxi - Udržitelný urbanismus

KILNAROVÁ, P.

Originální název

Udržitelnost v urbanistické teorii a praxi - Udržitelný urbanismus

Anglický název

Sustainability in urban planning theory and practice-Sustainable urbanism

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Směřování urbanistických teorií se v posledních desetiletích rozděluje do mnoha různých směrů. Ať už se teorie spoléhají na invence občanů, nebo striktní vedení státní správy, jeden zásadní parametr mají společný. Tím je naplnění zásad udržitelnosti. Jedním ze směrů, který se výrazně podílí na tvorbě udržitelného prostředí je tzv. udržitelný urbanismus (Sustainable urbanism). Tento směr vznikl ve Spojených státech, jeho obměny nezávisle na sobě vnímáme i v českém prostředí. Článek se zabývá rozborem „Udržitelného urbanismu“, jeho teoretickými východisky, hlavními zásadami a nejznámějšími aplikacemi do praxe. S tím porovnává stav problematiky v českých podmínkách.

Anglický abstrakt

Towards urban theories in recent decades it divides into many different directions. Whether the theory rely on the ingenuity of citizens, and strict management of government, a crucial parameter are common. This is the fulfillment of the principles of sustainability. One of the ways that significantly contributes to the creation of a sustainable environment is called. Sustainable urbanism (Sustainable urbanism). This trend originated in the United States, its permutations independently perceived in the Czech environment. The article deals with the analysis of "sustainable urbanism", its theoretical background, key principles and best-known applications into practice. With that compares the state of problems in Czech conditions.

Klíčová slova

udržitelný urbanismus, trvale udržitelný rozvoj, hustota zastavění, sousedství, koridory, vysoce výkonné budovy

Klíčová slova v angličtině

sustainable urbanism, sustainable development, density of development, neighbourhood, corridors, high-performance buildings

Autoři

KILNAROVÁ, P.

Vydáno

21. 12. 2016

Nakladatel

FA VUT v Brně

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5452-1

Kniha

URBANITY

Číslo edice

1.

Strany od

64

Strany do

67

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT129993,
  author="Pavla {Kilnarová}",
  title="Udržitelnost v urbanistické teorii a praxi - Udržitelný urbanismus",
  booktitle="URBANITY",
  year="2016",
  number="1.",
  pages="64--67",
  publisher="FA VUT v Brně",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5452-1"
}