Detail oboru

Strojírenská technologie

FSIZkratka: D-STGAk. rok: 2020/2021

Program: Strojírenská technologie

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Ve studiu strojírenské technologie je možné se specializovat na oblast technologie obrábění a její optimalizaci, technologiei tváření a svařování, a slévárenství , řízení výroby, aplikace modelování na strojích a počítačové simulace.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Studium a optimalizace svařitelnosti heterogenních spojů austenitické korozivzdorné oceli v jaderné energetice

    V konstrukčních celcích pro primární okruh v jaderné energetice existuje mnoho heterogenních svařovaných spojů. Ty jsou vystaveny dynamickému a tepelnému cyklickému namáhání. Pro svařování dílů se doposud používá technologie s netavící se elektrodou (TIG). V rámci vypisovaného tématu se předpokládá využití progresivních svařovacích metod a zkoumání vzniklých svarů z hlediska výše uvedených cyklických namáhání.

    Školitel: Mrňa Libor, doc. RNDr., Ph.D.

  2. Vliv progresivní technologie tváření na únavovou odolnost pružinové oceli

    Náplní doktorského studia je poznání vlivu nové progresivní techniky tváření o extrémní rychlosti deformace ocelového polotovaru na únavovou odolnost charakterizovanou cyklickou plasticitou, mechanismy iniciace únavových trhlin a křivkami únavové životnosti, které budou studovány s ohledem na hloubkový profil zbytkových tlakových napětí po kuličkování povrchu reálných stabilizátorů.

    Školitel: Píška Miroslav, prof. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.