Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_KOTAk. rok: 2025/2026
Kurz je určen pro posluchače navazujícího magisterského studijního programu Potravinářská chemie a biotechnologie. Cílem je poskytnout studentům základní přehled o technologii kosmetických výrobků v širších souvislostech.
Koncepce předmětu zahrnuje stručnou charakterizaci kůže jako vstupního orgánu pro většinu kosmetických přípravků, pokračuje charakterizací chemické struktury a vlastností kosmetických surovin a možností jejich vzájemného ovlivnění. Dále zahrnuje základní inženýrské postupy zpracování tuhých (prášky, tuhé látky), kapalných (emulze, roztoky) i různých speciálních typů přípravků (peeling, deodorant, rtěnka, oční stíny). Součástí kurzu jsou i metody hodnocení kvality, stability, účinku a vlastností kosmetických přípravků a rovněž informace o hodnocení bezpečnosti v kontextu aktuálních legislativních předpisů a systémů jakosti platných v oblasti kosmetologie.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška má písemnou a ústní část. Písemná část zahrnuje test o rozsahu 20 otázek z celého učiva, z něhož je třeba dosáhnout nejméně 70 % bodů. Ústní část slouží k doplnění písemných odpovědí. Celkové hodnocení se provádí dle pravidel ECTS systému.
Učební cíle
Základní literatura
Doporučená literatura
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem předmětu je poskytnout kvalitní teoretický základ zaměřený na technologie zpracování kosmetických surovin, výrobu kosmetických přípravků a hodnocení jejich účinků, funkčnosti a stability.
Osnova je členěna podle týdenní výuky:1. Úvod, základní pojmy v kosmetologii. Legislativní rámec, certifikace.2. Základní lékové a kosmetické formy - přehled, složení, vlastnosti a využití3. Základní technologické a inženýrské postupy využívané při přípravě základních kosmetických produktů. 4. Kůže - anatomie, fyziologie, prostup látek pokožkou. 5. Kosmetické suroviny - přehled typů surovin - přírodní a syntetické látky, základní kosmetická legislativa. 6. Kosmetické suroviny – rozdělení dle chemického složení a původu, technologie zpracování surovin.7. Biologicky aktivní látky - vitaminy, proteiny, polysacharidy, speciální látky.8. Vonné látky. Barviva. Alergeny, legislativa kosmetických alergenů, analytické stanovení.9. Přehled finálních typů kosmetických přípravků. Charakteristika komplexnho složení, povolené limity obsahu vybraných složek.10. Základní testy ověření funkčnosti, vlastností a stability kosmetických přípravků.11. Značení kosmetických přípravků, dostupnost na trhu.12. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.13. Aktuální trendy v kosmetologii a technologii kosmetiky - diskusní fórum na zadané otázky.