Detail předmětu

TRX (Suspension Training)

CESA-TV-TRXAk. rok: 2022/2023

Total-Body Resistance Exercise to jsou cviky pro zatížení celého těla. Závěsný trénink na rozdíl od konvenčního posilování umožňuje skutečně funkční posilování, které zároveň zvyšuje pružnost, rovnováhu a stabilitu tolik potřebnou, jak při dalších sportovních aktivitách, tak především v běžném životě.

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.



Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, rozvoj síly, koordinace, stability a rovnováhy.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení ve speciální učebně ve Fit centru Machina je určeno pro cvičence všech výkonnostních úrovní tedy od začátečníků až po aktivní sportovce. Délka hodiny je 60 minut.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.

Osnovy výuky

Funkční trénink je souhrnné cvičení, které do činnosti zapojuje maximální množství svalových skupin. Dominantní vlastností funkčního tréninku je využívání vlastní hmotnosti cvičence jako zátěže či resistance pro dosažení zvýšení relativní síly – základem je core training, trénink středu těla. Kvalitní trénink vede k vyšší svalové rovnováze, pozitivně napomáhá kloubní stabilitě a výrazně přispívá k prevenci zranění pohybového aparátu.
BOZP, plán výuky, podmínky pro zápočet, doprovodný program;
práce s TRX – nastavení, princip cvičení, polohy
tréninkové lekce podle cvičebního plánu
zápočet

Učební cíle

Postupným zvyšováním náročnosti jednotlivých cviků zajistit maximální přenos získané kondice a výkonnosti do každodenní činnosti = funkční trénink.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 


VÝUKA DR.MUCHOVÉ ZAČÍNÁ V TÝDNU OD 3.10.2022.

 

 

Základní literatura

Fitness Anywhere LLC: Suspension Training - Course. USA 2012 (CS)

Typ (způsob) výuky