Detail předmětu

Gymnastická průprava

CESA-TV-GYMPRAk. rok: 2022/2023

Zvládnutí základních pohybových dovedností, zlepšení koordinace, posílení hlavních svalových partií, pohyb zábavnou formou.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, zvládnutí základních pohybových dovedností a zlepšení koordinace.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka s individuálním přístupem. Ideální doplněk pro všechny druhy sportů, především pro: aerobik, tanec (freestyle, break dance, foramce, ...), free running, fitness, kondiční trénink, atletika, aj.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem. 

Osnovy výuky

Výuka je zaměřena na základní prvky gymnastické průpravy, od kotoulu, přes přemety, po salta. Základní prvky všech sportovně gymnastických nářadí (muži: prostná, přeskok, hrazda, bradla, kruhy, kůň na šíř; ženy: prostná, přeskok, bradla, kladina). Studenti se naučí:
• Přemet vzad: průpravná cvičení, s dopomocí, bez dopomoci, modifikované
• Kůň (muži): střiž, střiž kolmo, seskok
• Bradla (ženy), hrazda (muži): výmyk, toč, toč vzad, toč jízdmo, sklopka, seskok, seskok podmetem
• Přeskok: přemet vpřed
• Prostná
Výuka probíhá v plně vybavené gymnastické tělocvičně kde jsou k dispozici: velká trampolína, trampolinový pás, molitanová jáma (ideální pro nácvik akrobatických prvků, např. salta, přemety, atd.), odpružená plocha pro nácvik akrobacie, veškeré gymnastické nářadí a pomůky (hrazda, kruhy, bradla, molitanové kostky, nakloněné plošiny atd.).

Učební cíle

Zvládnutí základních pohybových dovedností s prvky základních gymnastických prvků.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

  

 

 

Základní literatura

REGELIN, P.: Jak se dokonale protáhnout, ISBN: 978-80-247-2403-4, GRADA 2008 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

10 hod., povinná

Vyučující / Lektor