Detail předmětu

Odborná angličtina 2

FP-OA2ZAk. rok: 2022/2023

Kurz anglického jazyka pro středně pokročilé studenty zaměřený na praktické jazykové dovednosti potřebné pro používání anglického jazyka v zaměstnání v oblasti managementu a informačních technologií.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Centrum jazykového vzdělávání (CJV)

Výsledky učení předmětu

Studenti se seznámí se základní terminologií, výrazovými prostředky a dovednostmi pro komunikaci v managementu a podnikání, především v souvislosti s organizací firmy, výrobním procesem, prezentací a prodejem výrobků a ve finančních záležitostech. Seznámí se s terminologií v oblasti informačních technologií pro práci s výpočetní technikou a orientaci v akademických a odborných textech.

Prerekvizity

Znalost anglického jazyka na středně pokročilé úrovni.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Z: zápočet je udělen po získání alespoň 50% z celkového počtu 100b, body lze získat následovně:

Povinná účast na seminářích, alespoň 75% docházky – 10b

Vypracování a odevzdání týdenních úkolů v e-learningu – max. 20b

Volitelný test v polovině semestru – max. 15b

Závěrečný zápočtový test – max. 55b

 

ZK: ke zkoušce lze přistoupit pouze po získání Z

Zkouška probíhá formou ústní prezentace. Studenti si nejpozději v zápočtovém týdnu zvolí téma prezentace, které musí být následně schváleno vyučujícím. Téma prezentace studenti volí na základě probírané látky. Při hodnocení prezentace se přihlíží na správné použití gramatických jevů (max. 35b), použití vhodné terminologie (max. 35b) a logické uspořádání a plynulost projevu (max. 30b). Výsledná známka je udělena na základě získaného počtu bodů dle klasifikační stupnice ECTS: 100-90 (A), 89-80 (B), 79-70 (C), 69-60 (D), 59-50 (E), 49-0 (F).

Osnovy výuky

Týden 1

Rozřazovací test

Gramatika: podstatná jména a determinátory. Obchodní angličtina: průzkum trhu, vývoj nového produktu. ICT: digitální věk, základní prvky PC, technická specifikace. Akademická angličtina: základní slovní zásoba – klíčová podstatná a přídavná jména, slovesa a příslovce.

Týden 2

Gramatika: členy, zájmena Obchodní angličtina: výroba a výrobní proces ICT: kupujeme PC, vstupní a výstupní zařízení I. Akademická angličtina: frázová slovesa, výrazy vyjadřující množství, homonyma, metafory a idiomy.

Týden 3

Gramatika: přídavná jména a příslovce, předložky. Obchodní angličtina: marketing ICT: vstupní a výstupní zařízení II. Akademická angličtina: podstatná, přídavná jména, slovesa a jejich kombinace, předložkové fráze.

Týden 4

Gramatika: porovnávání, spojky. Obchodní angličtina: Prodej. ICT: úložiště. Akademická angličtina: podstatná jména a slovesa s předložkou, fráze, zkratky, přípony a předpony.

Týden 5

Gramatika: přítomné časy, minulé časy, oznamovací věty/otázky. Obchodní angličtina: zákaznický servis. ICT: základní software. Akademická angličtina: přihlášky, akademické prostředí.

Týden 6

Dobrovolný půlsemestrální test

Gramatika: předpřítomné časy, předminulé časy. Obchodní angličtina: zaměstnanci. ICT: internet. Akademická angličtina: e-learning, studijní návyky, školné a výdaje za vzdělání.

Týden 7

Gramatika: budoucí časy, kolokace. Obchodní angličtina: management a manažerské role. ICT: kreativní software: grafika, DTP, multimédia, web design. Akademická angličtina: Plánujeme a začínáme práci na projektu.

Týden 8

Gramatika: modální slovesa. Obchodní angličtina: kariéra, kvalifikace a osobní růst. ICT: programování a pracovní pozice v oblasti ICT. Akademická angličtina: práce na projektu, prezentace myšlenek.

Týden 9

Gramatika: gerundium x infinitiv, trpný rod. Obchodní angličtina: druhy společností a jejich řízení ICT: počítače budoucnosti. Akademická angličtina: čísla, statistika, grafy, čas.

Týden 10

Gramatika: nepřímá řeč, tvorba slov. Obchodní angličtina: IT na pracovišti. Akademická angličtina: příčina a dopad, kategorizace, argumentace, psaní textu.

Týden 11

Gramatika: podmínkové věty, vztažné věty. Obchodní angličtina: mezinárodní obchod, trendy v podnikání. Akademická angličtina: prezentace názoru.

Týden 12

Zápočtový test






Učební cíle

Rozvoj všech jazykových dovedností, upevnění a prohloubení znalosti gramatických konstrukcí, nárůst slovní zásoby se zvláštním důrazem na jazyk potřebný v zaměstnání v oblasti obchodu a managementu, IT, akademické mluvy, znalost obecného jazyka na úrovni B1.

 

 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

CAPEL, W., FLOCKHART, J. and ROBBINS, S. Business Vocabulary in Practice. 3rd ed. London: HarperCollins Publishers, 2012. X, 173. ISBN 978-0-00-742375-0.

(EN)

MCCARTHY, M. and O´DELL, F. Academic Vocabulary in Use. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2016. X, 174. ISBN 978-1-107-59166-0.

(EN)

REMACHA ESTERAS, Santiago. Infotech: English for Computer Users. Student´s Book. 4th ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2013. X, 168. ISBN 978-0-52-1702997.

(EN)

Doporučená literatura

MURPHY, R.: English Grammar in Use. CUP 2004

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BAK-MIn-D bakalářský

    obor BAK-MIn , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning