Detail předmětu

Odborná angličtina 1

FP-OA1ZAk. rok: 2022/2023

Kurz anglického jazyka pro středně pokročilé studenty, příprava na předmět Odborná angličtina 2. Důraz je kladen především na praktické jazykové dovednosti potřebné pro používání anglického jazyka v zaměstnání v oblasti managementu a informačních technologií.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Centrum jazykového vzdělávání (CJV)

Výsledky učení předmětu

Studenti se seznámí se základní terminologií, výrazovými prostředky a dovednostmi pro komunikaci v managementu a podnikání, především v souvislosti s organizací firmy, výrobním procesem, prezentací a prodejem výrobků a ve finančních záležitostech. Seznámí se se základní terminologií v oblasti informačních technologií pro práci s výpočetní technikou a orientaci v akademických a odborných textech.

Prerekvizity

Znalost anglického jazyka na úrovni A2 Společného evropského referenčního rámce.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.
Seminář je dále kombinací společné diskuse na dané téma, práci ve skupině nebo ve dvojici, případně samostatné práce na zadaném materiálu. 

Způsob a kritéria hodnocení

Z: zápočet je udělen po získání alespoň 50% z celkové počtu 100b, body lze získat následovně:

Povinná účast na seminářích, alespoň 75% docházky – 10b

Vypracování a odevzdání týdenních úkolů v e-learningu – max. 20b

Volitelný test v polovině semestru – max. 15b

Závěrečný zápočtový test – max. 55b

 

ZK: ke zkoušce lze přistoupit pouze po získání Z

Zkouška probíhá formou ústní prezentace. Studenti si nejpozději v zápočtovém týdnu zvolí téma prezentace, které musí být následně schváleno vyučujícím. Téma prezentace studenti volí na základě probírané látky. Při hodnocení prezentace se přihlíží na správné použití gramatických jevů (max. 35b), použití vhodné terminologie (max. 35b) a logické uspořádání a plynulost projevu (max. 30b). Výsledná známka je udělena na základě získaného počtu bodů dle klasifikační stupnice ECTS: 100-90 (A), 89-80 (B), 79-70 (C), 69-60 (D), 59-50 (E), 49-0 (F).

Osnovy výuky

Týden 1

Rozřazovací test

Gramatika: přítomný čas prostý, přítomný čas průběhový, minulý čas prostý, minulý čas průběhový, časové předložky AT/ON/IN, frázová slovesa. Obchodní angličtina: zaměstnání, výběrové řízení, odměna za práci. ICT: úvod do světa ICT. Akademická angličtina: základní slovní zásoba – podstatná a přídavná jména, slovesa a příslovce, tvorba slov.

Týden 2

Gramatika: předpřítomný čas prostý a průběhový, předložky s místem IN/AT/ON, frázová slovesa IN/OUT. Obchodní angličtina: pracovní prostředí a lidé v něm. ICT: vstupní a výstupní zařízení. Akademická angličtina: základní slovní zásoba – kolokace, slovesné vzory a akademická mluva.

Týden 3

Gramatika: slovesa have a have got, budoucí časy, předložky TO/AT/IN a INTO, frázová slovesa OUT. Obchodní angličtina: organizace, výroba a služby. ICT: procesor, disk, BOZP. Akademická angličtina: akademická půda.

Týden 4

Gramatika: modální slovesa I, předložka BY, frázová slovesa ON/OFF. Obchodní angličtina: vývoj, inovace, výrobky a služby, materiál a dodavatelé. ICT: operační systémy, Word, tabulkové procesory a databáze, grafika a design. Akademická angličtina: popis – skladba, postupy, čas.

Týden 5

Gramatika: modální sloves II, podstatné jméno + předložka, frázová slovesa UP/DOWN. Obchodní angličtina: obchodní filozofie, nákup + prodej, trh a konkurence, marketing. ICT: multimédia, zvuk a hudba, programování, pracovní pozice v ICT. Akademická angličtina: popis – místa, lidé, množství.

Týden 6

Dobrovolný půlsemestrální test

Gramatika: trpný rod I, přídavné jméno + předložka, frázová slovesa UP. Obchodní angličtina: ceny, distribuce výrobků, reklama. ICT: ICT systémy, sítě, internet. Akademická angličtina: popis - statistika, trendy, změny.

Týden 7

Gramatika: nepřímá řeč, tvorba otázek, sloveso + předložka, frázová slovesa AWAY/BACK. Obchodní angličtina: telefonování. ICT: email, WWW, web design. Akademická angličtina: analýza a hodnocení – příčina a dopad, podobnosti a rozdíly, problémy a řešení.

Týden 8

Gramatika: pomocná slovesa, slovesné vzory I, sloveso + předložka, prefer vs would rather, vyjádření zvyku, předložka + ing. Obchodní angličtina: obchodní komunikace. ICT: chat a videokonference, bezpečnost na internetu, e-komerce, online bankovnictví. Akademická angličtina: analýza a hodnocení – informace, výzkum, prezentace názoru.

Týden 9

Gramatika: slovesné vzory II, počitatelná a nepočitatelná podstatná jména, předložky po slovesu, účelové věty. Obchodní angličtina: schůzky. ICT: mobilní telefony, robotika, inteligentní domácnost, trendy v budoucnosti. Akademická angličtina: analýza a hodnocení – teorie, kladné hodnocení, záporné hodnocení.

Týden 10

Gramatika: členy, kvantifikátory, vztažné věty. Obchodní angličtina: prezentace. ICT: předpony, přípony, složeniny, kolokace, definování a klasifikování. Akademická angličtina: důraz, hedging, citace, spojky.

Týden 11

Gramatika: stupňování přídavných jmen, spojky a příslovce, nulová a první podmínka. Obchodní angličtina: jazyk vyjednávání. ICT: porovnávání, popis a řešení problémů. Akademická angličtina: obory – business, ekonomie, technologie, en

Učební cíle

Příprava na předmět Odborná angličina 2, rozvoj všech jazykových dovedností, upevnění a prohloubení znalostí gramatických konstrukcí, nárůst slovní zásoby se zvláštním důrazem na jazyk potřebný v zaměstnání, především v oblasti akademické mluvy, ICT  a obchodní terminologie. 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

MURPHY, Raymond. English Grammar in Use: a self-study reference and practice book for intermediate learners of English: with answers [and CD-ROM]. 5th ed. Cambridge: Cambridge University Press, 219. X, 380. ISBN 978-1-10-45765-1.

(EN)

MASCULL, Bill. Business Vocabulary in Use: intermediate with answers [and CD-ROM]. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. X, 176. ISBN 978-0-521-74862-9.

(EN)

ESTERAS REMACHA, S. and FABRÉ MARCO, E. Professional English in Use for Computers and the Internet. 1st ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2007. X, 118. ISBN: 978-0-521-68-543-6.

(EN)

MOORE, J. and STORTON, R. Oxford Academic Vocabulary Practice: lower-intermediate. 1st ed. Oxford: Oxford University Press, 2017. X, 141. ISBN 978-0-19-400088-8.

(EN)

Doporučená literatura

MURPHY, R.: English Grammar in Use. CUP 2004

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BAK-MIn-D bakalářský

    obor BAK-MIn , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning