Detail předmětu

Managment jakosti a enviromentu

FAST-CJ53Ak. rok: 2022/2023

Jakost ve stavebnictví a průmyslu, souvislosti kvality stavebních materiálů a jakosti stavby jako produktu, úloha managementu organizací v zabezpečení jakosti. Kontrola, zkoušení, metrologie v technologiích výroby stavebních hmot a dílců a na stavbách.
Systém ISO řady 9000 a souvisejících norem, jejich vývoj a procesní přístup. Prvky systému managementu jakosti (QMS - úloha vedení, zdroje, procesy, monitoring, zlepšování,atd). Význam analýzy, statistických metod,jednoduché nástroje QMS. Ekonomika jakosti. Komplexní management jakosti (TQM).
Ekologicky a bezpečnostně orientované systémy managementu organizací (EMS), základní prvky, vazba systémových norem ISO řady 9000, 14000, 18000, integrované systémy managementu a auditu.
Technické požadavky, bezpečnost výrobků a procesů. Právní aspekty jakosti, ekologie, odpovědnost za výrobek, legislativa u nás a v ostatních zemích EU.
Certifikace systémů jakosti a environmentu, metody auditingu, případové studie.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu dovedností uplatnění syntézy znalostí z hlavních technologických disciplín oboru a posílení jejich systémového a procesního pojetí. Dále prohloubením znalostí o významu jakosti, technické kontrole, metrologii ve výrobě a vlivu jakosti na realizaci stavby. Dále získáním znalostí a dovedností v metodice návrhu a posuzování systémů managementu jakosti, environmentu a bezpečnosti v provozu výroby a v celých organizacích.

Prerekvizity

Procesní znalost technologických operací, včetně chemických a fyzikálních procesů a funkce strojního zařízení výroby: maltovin, keramiky, betonu, dílců, lehkých stavebních hmot a vybraných

Osnovy výuky

1. Význam jakosti v průmyslu a ve stavebnictví, úloha managementu organizací v zabezpečení jakosti.
2. Kontrola, zkoušení, metrologie v technologiích výroby stavebních hmot.
3. Systém ISO řady 9000 a souvisejících norem, jejich vývoj a procesní přístup. Prvky systému managementu jakosti (QMS - úloha vedení, zdroje, procesy, monitoring, zlepšování,atd).
4. Význam statistických metod, jednoduché nástroje QMS. Analýza možností vzniku vad a jejich následků (FMEA) aj.metody.
5. Ekonomika jakosti, problémy evidence a hodnocení neshod.
6. Totální systém managementukvality (TQM), aplikace ve stavebnictví
7. Ekologicky orientované systémy managementu (EMS), základní prvky.
8. Systémy bezpečnosti, vazba systémových norem ISO řady 9000 a 14000, integrované systémy managementu a auditu.
9. Technické požadavky na výrobky, bezpečnost výrobků a procesů. Právní aspekty jakosti, ekologie, odpovědnost za výrobek, legislativa u nás a EU.
10. Metody postupu implementace QMS, dokumentace QMS v praxi.Certifikace systémů jakosti a environmentu, metody auditování

Učební cíle

Schopnost uplatnění syntézy znalostí z hlavních technologických disciplín oboru a posílení jejich systémového a procesního pojetí. Upevnění znalostí a významu jakosti, technické kontroly a metrologie ve výrobě a vlivu jakosti na realizaci stavby. Získání znalostí a dovedností v metodice návrhu a posuzování systémů managementu jakosti, environmentu a bezpečnosti ve výrobě a celých organizacích. Dosažení přehledu o aktuálních technických a legislativních požadavcích v průmyslových oborech stavebních látek.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Mizuno S.: Řízení jakosti. Victoria Publishing, Praha, 1995.

Doporučená literatura

Pytlík,P.:: Ekologie ve stavebnictví. SPS Praha, 1997.
Ashford, J. L: The Management of Duality in Construction. E.a F.N. Spoon, 1998.
Jaroslav Nenadál,; Darja Noskievičová; Růžena Petříková; Jiří Plura; Josef Tošenovský: Moderní systémy řízení jakosti. DTO CZ s.r.o., 2007.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Význam jakosti v průmyslu a ve stavebnictví, úloha managementu organizací v zabezpečení jakosti. 2. Kontrola, zkoušení, metrologie v technologiích výroby stavebních hmot. 3. Systém ISO řady 9000 a souvisejících norem, jejich vývoj a procesní přístup. Prvky systému managementu jakosti (QMS - úloha vedení, zdroje, procesy, monitoring, zlepšování,atd). 4. Význam statistických metod, jednoduché nástroje QMS. Analýza možností vzniku vad a jejich následků (FMEA) aj.metody. 5. Ekonomika jakosti, problémy evidence a hodnocení neshod. 6. Totální systém managementukvality (TQM), aplikace ve stavebnictví 7. Ekologicky orientované systémy managementu (EMS), základní prvky. 8. Systémy bezpečnosti, vazba systémových norem ISO řady 9000 a 14000, integrované systémy managementu a auditu. 9. Technické požadavky na výrobky, bezpečnost výrobků a procesů. Právní aspekty jakosti, ekologie, odpovědnost za výrobek, legislativa u nás a EU. 10. Metody postupu implementace QMS, dokumentace QMS v praxi.Certifikace systémů jakosti a environmentu, metody auditování

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

2. Zkoušení betonu zabudovaného v konstrukci nedestruktivními metodami. Postupy vyhodnocení výsledků zkoušek 3. Vyhodnocení výsledků zkoušek pevnosti betonu a zařazení betonu do pevnostní třídy dle ČSN 4. Vyhodnocení výsledků zkoušek pevnosti betonu a zařazení betonu do pevnostní třídy dle evropských norem 5. Aplikace právních předpisů a jiných požadavků na stavební výrobky. 6. Zpracování vzorových dokumentů pro vybraný stavební výrobek 7. Zásady zpracování dokumentace a záznamů pro QMS 8. Zásady zpracování dokumentace a záznamů pro EMS 9.Zásady zpracování dokumentace a záznamů pro integrovaný systémy managementu dle ČSN EN ISO 9001, 14001 a 18001. 10. Kontrola protokolů a zápočtový test