Detail předmětu

Financování

FAST-MV04Ak. rok: 2021/2022

Finance, finanční soustava. Nástroje a zásady finančního řízení. Zakládání podniku, jeho majetková a finanční struktura. Oběžný majetek podniku, řízení jeho financování. Krátkodobé a dlouhodobé zdroje financování OP. Financování projektu (zakázky). Vztah podniku a státního rozpočtu. Daňová soustava ČR a její vliv na podnikové finance. Investice a národní hospodářství. Investiční prostor (výnos, riziko, likvidita). Časová hodnota peněz. Studie proveditelnosti. Hodnocení ekonomické efektivnosti a finanční proveditelnosti stavebních investičních projektů. Postupy a metody, kterými lze modelovat budoucí vývoj projektů. Ukazatele ekonomické efektivnosti. Rizika a nejistoty.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Prerekvizity

Orientace v základní ekonomické terminologii a v ekonomice stavebního podniku.

Osnovy výuky

1.-2. Finance. Finanční soustava. Jednotlivé části finanční soustavy (rozpočtová, úvěrová, podniková) a vazby mezi nimi. Nástroje pro řízení jednotlivých částí finanční soustavy.
3. Majetek a zdroje krytí majetku. Zlatá pravidla financování. Pracovní kapitál.
4. Vlastní a cizí dlouhodobé zdroje. Krátkodobé zdroje krytí oběžných prostředků.
5. Řízení peněžních toků na stavební zakázce.
6.-7. Daňová soustava ČR.
8. Investice a hospodářský růst. Druhy investičních příležitostí.
9. Teoretické předpoklady pro hodnocení efektivnosti investic. Časová hodnota peněz.
10.Studie proveditelnosti.
11.Ekonomická analýza. Ukazatele ekonomické efektivnosti investic (NPV, IRR, PB).
12.Rozbor nejistot z hlediska finančního hodnocení projektů. Zdroje a příčiny nejistot. Inflace.
13.Analýza rizik a nejistot. Analýza ziskovosti, citlivosti a pravděpodobnosti.

Učební cíle

Seznámení se základními kategoriemi v oblasti financování. Pochopení peněžních toků na zakázce a základní způsoby jejich řízení. Práce s veškerými dosažitelnými peněžními zdroji.
Získání dovednosti týkající se popisu a analýzy proměnných, které vstupují do výpočtů ekonomické efektivnosti. Tvorba modelů pro výpočty ekonomické a finanční proveditelnosti investičních projektů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

BUTLER, Richard a DAVIES, Leslie a PIKE, Richard a SHARP, John: Strategic Investment Decisions. Routledge. London and New York, 1993. ISBN 978-0415075084. (EN)
KORYTÁROVÁ,Jana a FRIDRICH, Jaroslav a PUCHÝŘ, Bohumil: Ekonomika investic. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2002. ISBN 80-214-2089-8. (CS)
FOTR, Jiří a SOUČEK, Ivan: Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0939-2. (CS)
SYNEK, Miloslav a kol.: Manažerská ekonomika. Grada Publishing, Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1992-4. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-2. Finance. Finanční soustava. Jednotlivé části finanční soustavy (rozpočtová, úvěrová, podniková) a vazby mezi nimi. Nástroje pro řízení jednotlivých částí finanční soustavy. 3. Majetek a zdroje krytí majetku. Zlatá pravidla financování. Pracovní kapitál. 4. Vlastní a cizí dlouhodobé zdroje. Krátkodobé zdroje krytí oběžných prostředků. 5. Řízení peněžních toků na stavební zakázce. 6.-7. Daňová soustava ČR. 8. Investice a hospodářský růst. Druhy investičních příležitostí. 9. Teoretické předpoklady pro hodnocení efektivnosti investic. Časová hodnota peněz. 10.Studie proveditelnosti. 11.Ekonomická analýza. Ukazatele ekonomické efektivnosti investic (NPV, IRR, PB). 12.Rozbor nejistot z hlediska finančního hodnocení projektů. Zdroje a příčiny nejistot. Inflace. 13.Analýza rizik a nejistot. Analýza ziskovosti, citlivosti a pravděpodobnosti.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Charakteristika majetku a zdrojů krytí majetku. 2. Orientace a tvorba účetních výkazů (rozvaha, výkaz zisku a ztráty). 3. Odepisování dlouhodobého majetku. 4. Charakteristika oběžného majetku a závazků. 5. Charakteristika a tvorba výkazu peněžních toků (cash flow). 6. Daň z příjmu. 7. Nepřímé daně. 8. Základní ukazatele pro hodnocení ekonomické efektivnosti investic. 9. Rozbor nejistot – analýza ziskovosti, citlivosti a pravděpodobnosti. 10.Zadání projektu – výroba dřevěných oken. 11.Pokračování projektu - výkaz zisků a ztrát, výkaz CF. 12.Optimalizace zdrojů financování – úvěr, leasing, obligace. 13.Zápočtový test, zápočet.