Detail předmětu

Specializovaný projekt (ME)

FAST-MH56Ak. rok: 2021/2022

V předmětu se zpracovává dokumentace objemového návrhu novostavby začleněné do stávajících podmínek okolní zástavby na úrovni projektu pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Důraz se klade na provozní řešení s vazbou na volbu konstrukce stavby po stránce statické, požární bezpečnosti, ochrany proti hluku, úspory energie, bezpečnost při užívání (včetně užívání osobami s omezenou schopností pohybu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Předpokladem pro absolvování předmětu jsou znalosti o stavebních konstrukcích. Znalosti typologie, statiky, betonových a ocelových konstrukcí, požární bezpečnosti a stavebních hmot. Současně se předpokládá uplatnění znalostí o urbanismu a územním plánování a orientace v legislativě a závazných částech EN, ISO.

Učební cíle

Účelem předmětu je příprava na samostatnou práci a návod k aplikaci dosud získaných informací v jednotlivých studijních disciplinách pro dosažení praktického výstupu v podobě uceleného návrhu stavební části projektu stavby středně velkého rozsahu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Montague, Peter and Taylor, Roy: Structural Engineering. McGraw Hill Book Company, London, 1989. (EN)
Stolland, Paul and Abrahams, John: Fire from First Principles. E and FN SPON, London, 1999. (EN)
ČNI: ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části. ČNI Praha, 2004. (CS)
Vlček, M., Puchýř, B.: Praktická příručka technických požadavků na výstavbu. Verlag Dashöfer, 2004. (CS)
Ing. Věra Maceková, CSc., Ing. Petr Kacílek.: Projekt I. Studijní opory, 2008.. FAST, 2008. (CS)

Doporučená literatura

(CS)
Montague, Peter and Taylor, Roy: Structural Engineering. McGraw Hill Book Company, London, 1989. ISBN 0-13-029368-7. [ http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/ucebnice.pdf] (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. -2.Volba a provozního schéma areálu, 3. Zadání návrhu stavby jako součást areálu, 4.-6.Studie 2 variant objemového návrhu stavby M 1 : 200, při začlenění do areálu, 7. Modulové koordinace návrhu stavby, 8. Výkresy půdorysů M 1:100, 9. Situace širších vztahů 1:500, 10. Výkres koordinační situace stavby M 1:200, 11.Výpočet a výkres základů M 1:100, 12.Technická zpráva 13.Závěrečná konzultace a klasifikace