Detail předmětu

First Certificate in English II

FAST-BYA21Ak. rok: 2021/2022

Mluvnice: předpony, modální slovesa (svolení, povinnost a nutnost), slovesa týkající se smyslů, přidání důrazu na důležitá slova, simile, gerundia a infinitivy (komplexní pohled), vyjádření budoucích plánů a akcí (komplexní pohled), vyjádření názoru pomocí příslovcí, elipsa a substituce, podstatná jména (složené a přivlastňovací tvary), „cleft sentences“. Slovní zásoba: všeobecné znalosti, motivace k učení, barvy a umění, zdraví, nemoc a alternativní medicína, cestování a turistika, homofony, zvířata a příroda, jídlo a vaření, často zaměňovaná slova, emigrace. Procvičujeme ústní část zkoušky VYA003 na úrovni B2.
Obsah kurzu BYA21 je zaměřen na studenty, pro které bude přínosem studovat a procvičovat angličtinu na úrovni B2 (pokročilost vyšší Upper-Intermediate) s rodilým mluvčím, tj. pro studenty, kteří: chtějí studovat v cizině (např. v programu Erasmus+) nebo pracovat v cizině; se chtějí připravovat na jazykovou zkoušku BY003 na úrovni B2 (užitečné pro Erasmus+); již mluví dobře anglicky na pokročilosti Intermediate a chtěli by se zlepšit; již mluví anglicky na pokročilosti Upper Intermediate nebo Advanced a chtěli by si procvičovat angličtinu, aby nezapomněli, co se naučili v předchozích letech.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Studenti si prohloubí znalosti na vyšší pokročilosti ve všech oblastech: v gramatice, slovní zásobě, konverzaci, poslechu, čtení a psaní, až k pokročilosti B2 podle CEF (Common European Framework), která je stanovena institucí Council of Europe.

Prerekvizity

Znalosti na úrovni higher intermediate (B1+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky).

Učební cíle

Cílem kurzu BYA21 je zlepšit schopnost studentů na vyšší pokročilosti ve všech oblastech: v gramatice, slovní zásobě, konverzaci, poslechu, čtení a psaní, až k pokročilosti B2 podle CEF (Common European Framework), která je stanovena institucí Council of Europe.

Stručný přehled požadavků pro úroveň angličtiny B2 je uveden v anotaci

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Oxenden, C. - Latham-Koenig, C.: New English File Advanced. Oxford University Press, 2010. ISBN 978-0-19-459458-5. (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Týden 1 7A: Všeobecné znalosti a motivace k učení; předpony Týden 2 7A: Modální slovesa (svolení, povinnost a nutnost) Týden 3 7B: Slovesa týkající se smyslů; barvy a umění Týden 4 7B: Přidání důrazu na důležitá slova; ústní část zkoušky na úrovni B2 Týden 5 8A: Zdraví, nemoc a alternativní medicína; simile Týden 6 8A: Gerundia a infinitivy (komplexní pohled) Týden 7 8B: Cestování a turistika; homofony Týden 8 8B: Vyjádření budoucích plánů a akcí (komplexní pohled) Týden 9 9A: Vyjádření názoru pomocí příslovcí; zvířata a příroda Týden 10 9A: Elipsa a substituce Týden 11 9B: Podstatná jména (složené a přivlastňovací tvary); jídlo a vaření Týden 12 10A: Přidání důrazu (,,cleft sentences‘‘); často zaměňovaná slova; emigrace Týden 13: Opakování/dokončení učiva/test