Detail předmětu

First Certificate in English I

FAST-BYA20Ak. rok: 2021/2022

Mluvnice: Opakování časů používaných při vyprávění + used to a would, spojovací výrazy, příslovce a příslovečné výrazy, inverze, vyjádření odstupu, použití minulých časů pro nereálné situace, podmínkové věty (včetně smíšených podmínkových vět), přídavná jména a předložky. Slovní zásoba: vzpomínky a brigáda v ateliéru/v cizině, práce, historie, recenze (filmy/knihy), výrazy s podstatným jménem „čas“, IT/software, peníze, závislosti a obsese, zvuky a lidský hlas. Čtení: inzeráty zaměstnání – práce, kterou bych mohl vykonávat nyní/po ukončení studia – nebo moje 'ideální práce'. Psaní: žádost o zaměstnání, CV a průvodní dopis.
Obsah kurzu je zaměřen na studenty, pro které bude přínosem studovat a procvičovat angličtinu na úrovni B2 (pokročilost vyšší Upper-Intermediate) s rodilým mluvčím, tj. pro studenty, kteří: chtějí studovat v cizině (např. v programu Erasmus+) nebo pracovat v cizině; se chtějí připravovat na jazykovou zkoušku BY003 na úrovni B2 (užitečné pro Erasmus+); již mluví dobře anglicky na pokročilosti Intermediate a chtěli by se zlepšit; již mluví anglicky na pokročilosti Upper Intermediate nebo Advanced a chtěli by si procvičovat angličtinu, aby nezapomněli, co se naučili v předchozích letech.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Studenti si rozšíří jazykové dovednosti ve všech oblastech - gramatice i slovní zásobě. Cílová úroveň je B1++ podle CEFR.

Prerekvizity

Znalosti na úrovni higher intermediate (B1+ podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky).

Učební cíle

Cílem kurzu BYA20 je zlepšit schopnost studentů na vyšší pokročilosti ve všech oblastech: v gramatice, slovní zásobě, konverzaci, poslechu, čtení a psaní, až k pokročilosti B2 podle CEF (Common European Framework), která je stanovena institucí Council of Europe. Kurz navazuje na kurz BYA8. Stručný přehled požadavků pro úroveň angličtiny B2 je uveden v anotaci.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig: New English File Upper-Intermediate. Oxford University Press., 2008. ISBN 978-0-19-451957-1. (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Týden 1 2A: Opakování časů používaných při vyprávění + used to a would; brigáda v ateliéru/v cizině, vzpomínky Týden 2 1A: Práce a motivace; výhody a nevýhody práce ve vybraném oboru Domácí úkol - čtení/miniprezentace: inzeráty zaměstnání – práce, kterou bych mohl vykonávat nyní/ po ukončení studia – nebo ‘moje ideální práce’ – připravit na Týden 12 Týden 3 1A: Discourse markers 1 – spojovací výrazy Písemný úkol: žádost o zaměstnání, CV a průvodní dopis – odevzdat do Týdne 6 Týden 4 3B: Discourse markers 2 – příslovce a příslovečné výrazy; historie Týden 5 4B: Přidání důrazu 1 – inverze; mluvení o knihách/filmech, recenze Týden 6 5A: Vyjádření odstupu; multitasking a time management Týden 7 5A: Čas a technologie; výrazy s podstatným jménem „čas“ Týden 8: IT/software Týden 9 5B: Použití minulých časů pro nereálné situace; peníze, peníze a štěstí Týden 10 6B: Podmínkové věty (včetně smíšených kondicionálů) Týden 11 6B: Přídavná jména a předložky; závislosti a obsese Týden 12 4A: Miniprezentace : inzeráty zaměstnání – práce, kterou bych mohl vykonávat nyní/ po ukončení studia – nebo moje 'ideální práce'; zvuky a lidský hlas Týden 13: Opakování/dokončení učiva/test