Detail předmětu

Právo v podnikání

FAST-CV56Ak. rok: 2021/2022

„Právo v podnikání“ je koncipováno jako průřezový předmět zaměřený na jednotlivá právní odvětví a v nich upravené předpoklady pro výkon podnikatelských činnosti. Výklad vymezuje práva, povinnosti a právní důsledky, které s těmito činnostmi úzce souvisí. Stanoví rovněž předpoklady pro vybrané činnosti ve výstavbě a druhy živností upravené pro obor stavebnictví. Obsahuje charakteristiku závazkových vztahů a typů smluv používaných zejména ve stavebnictví. Obsah přednášek je doplněn o požadavky a pravomoci související s výkonem kontrolní činnosti včetně prostředků správní a soudní ochrany.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Výsledky učení předmětu

Znalosti základních předmětů souvisejících s podnikáním a jejich interpretace a aplikace na konkrétní podnikatelské prostředí.

Prerekvizity

Pro absolvování tohoto předmětu nejsou vyžadovány speciální znalosti právních disciplin. Výuka navazuje na obecné poznatky získané v průběhu bakalářského studia na neprávnických fakultách

Osnovy výuky

1. Systematika právní úpravy podnikání – z pohledu právní teorie, soukromého a veřejného práva
2. Podnikatelé – jejich druhy a formy uvedené v občanském, obchodním zákonu a dalších speciálních předpisech
3. Jednání podnikatele – právní úkony, právní a protiprávní jednání, zastupování ve vztahu k občanskému a
obchodnímu zákonu
4. Práva a povinnosti členů statutárních orgánů – stanovená občanským, obchodníma živnostenským zákonem
5. Odpovědnost za škodu – z hlediska občanského a obchodního zákona včetně speciálních předpisů
6. Podnikání – upravené obchodním a živnostenským zákonem
7. Podnikání ve stavebnictví – v návaznosti na stavební, živnostenský zákon a zákon o autorizovaných inženýrech
8. Závazkové vztahy – podmínky vzniku smlouvy a jejich vztah k občanskému a obchodnímu zákonu
9. Typy smluv – dle občanského, obchodního zákona, zákona o zadávání veřejných zakázek
10. Kontrolní činnost – ve vztahu k finančnímu a správnímu právu, právu procesnímu v podobě soudní kontroly

Učební cíle

Cílem předmětu je osvojení si základních znalostí souvisejících s podnikáním a jejich interpretace a aplikace na konkrétní podnikatelské prostředí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

DAVIDSON, Daniel: Business law principles and cases in the legal environment. Mason, Ohio: Thomson/South-Western/West, 2004. ISBN 0324153635. (EN)
HRABINCOVÁ, Dagmar: Právo v podnikání - elektronická opora. 2008. (CS)
HORZINKOVÁ, Eva a kol.: Živnostenský zákon a předpisy souvisící s komentářem, 13. vydání. Praha: Linde, 2012. ISBN 978-80-861-3197-9. (CS)

Doporučená literatura

ŠILHÁN, Josef: Náhrada škody v obchodních vztazích a možnosti její smluvní limitace. Praha. C.H.Beck, 2011. ISBN 978-80-740-0393-6. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Systematika právní úpravy podnikání – z pohledu právní teorie, soukromého a veřejného práva 2. Podnikatelé – jejich druhy a formy uvedené v občanském, obchodním zákonu a dalších speciálních předpisech 3. Jednání podnikatele – právní úkony, právní a protiprávní jednání, zastupování ve vztahu k občanskému a obchodnímu zákonu 4. Práva a povinnosti členů statutárních orgánů – stanovená občanským, obchodníma živnostenským zákonem 5. Odpovědnost za škodu – z hlediska občanského a obchodního zákona včetně speciálních předpisů 6. Podnikání – upravené obchodním a živnostenským zákonem 7. Podnikání ve stavebnictví – v návaznosti na stavební, živnostenský zákon a zákon o autorizovaných inženýrech 8. Závazkové vztahy – podmínky vzniku smlouvy a jejich vztah k občanskému a obchodnímu zákonu 9. Typy smluv – dle občanského, obchodního zákona, zákona o zadávání veřejných zakázek 10. Kontrolní činnost – ve vztahu k finančnímu a správnímu právu, právu procesnímu v podobě soudní kontroly

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Podnikání 2. Datové schránky a elektronický podpis 3. Veřejné a soukromé registry 4. Podnikání zahraničních osob 5. Druhy živností a jejich obsahová náplň, živnostenský rejstřík 6. Autorizované osoby 7. Obchodní společnosti a družstvo 8. Obchodní rejstřík, 9. Obchodní věstník 10.Závazné formuláře