Detail předmětu

Ekologie a bezpečnost práce

FAST-CW16Ak. rok: 2021/2022

Systém environmentálního managementu a řízení bezpečnosti práce většinou implementujeme do integrovaných systémů řízení stavebních organizací. Systémovými nástroji pak jsou plánování, řízení dokumentace a záznamů, interní audity, preventivní a nápravná opatření a přezkoumání funkčnosti systému na všech stupních řízení. Zejména u dopravních staveb již od fáze záměru sledujeme vlivy na složky životního prostředí, ochranu krajiny a její fragmentaci. Součástí systémů řízení je i bezpečnost, ochrana zdraví a požadavky hygieny práce na staveništích. Prevence a řízení rizik výstavby současně zahrnuje opatření požární bezpečnosti nejen na staveništích, ale také v dílnách a areálech stavebního závodu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student získá vědomostí o ochraně životního prostředí a krajiny při výstavbě.
Bude seznámen s environmentální politikou a cíli stavebních společností a firem.
Získá znalosti z prevence rizik v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví na staveništích.

Prerekvizity

Soubor vědomostí o vlastnostech a podmínkách použití stavebních materiálů a druhotných surovin v rozsahu stavebně technologických předpisů. Obeznámení s právními předpisy a normami pro řízení stavební výroby.

Osnovy výuky

1. Výstavba dopravních sítí s ohledem na ochranu krajiny a složky životního prostředí. Úkoly stavební výroby v podmínkách trvalého ekonomického rozvoje.
2. Zavádění systému enviromentálního managementu (ISO 14001) u stavební organizace. Enviromentální politika a cíle environmentálního managementu.
3. Příklady registru enviromentálních aspektů stavebních činností. Dopady na životní prostředí v dopravním stavitelství.
4.B ezpečnost práce, prevence a řízení rizik. Vyhrazená technická zařízení se zvýšeným ohrožením zdraví pracovníků (elektrická, plynová a tlaková zařízení).
5. Prevence úrazů a mimořádných událostí. Stres při práci, psychologie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví.
6. Prevence a řízení rizik při provozování dopravy a dopravních prostředků, při skladování a manipulaci s materiálem.
7. Prevence a řízení rizik při činnostech s motorovými pilami, u obráběcích strojů a při svařování (el. obloukem, plynem). Prevence a řízení rizik u stavebně montážních a konstrukčních prací.
8. Principy trvalého zlepšování řízení BOZP – auditovaní. BOZP v oblasti báňských staveb – tunely.

Učební cíle

Seznámit s požadavky ochrany životního prostředí a ochrany veřejného zdraví ve výstavbovém procesu. Systémové nástroje plánování a řízení stavební výroby v podmínkách environmentálního managementu a řízení bezpečnosti práce. Bezpečnost práce a požární bezpečnost na stavbách.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

MVČR: Zákon č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na ŽP, vč. pozdějších předpisů. MŽP, 2001.
Veber,J.: Environmentální management. VŠE Praha, 2002.
Škapa,P.: Doprava a životní prostředí III. Technická universita Ostrava, 2004.
Hrazdil,V.: Inženýrské sítě a komunikace , Studijní opora - Modul 11. FAST, VUT v Brně, 2005.
technická norma: ČSN EN ISO 14001: 2004 a 2005 - EMS, Požadavky s návodem pro použití. 2005.

Doporučená literatura

Beran, L.: Systém environmentálního managementu v podniku s rozsáhlou územní strukturou. MŽP Praha, 2003.
HRAZDIL, V: Ekologie a bezpečnost práce. Fakulta stavební VUT v Brně, 2008.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Výstavba dopravních sítí s ohledem na ochranu krajiny a složky životního prostředí. Úkoly stavební výroby v podmínkách trvalého ekonomického rozvoje. 2. Zavádění systému enviromentálního managementu (ISO 14001) u stavební organizace. Enviromentální politika a cíle environmentálního managementu. 3. Příklady registru enviromentálních aspektů stavebních činností. Dopady na životní prostředí v dopravním stavitelství. 4.B ezpečnost práce, prevence a řízení rizik. Vyhrazená technická zařízení se zvýšeným ohrožením zdraví pracovníků (elektrická, plynová a tlaková zařízení). 5. Prevence úrazů a mimořádných událostí. Stres při práci, psychologie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví. 6. Prevence a řízení rizik při provozování dopravy a dopravních prostředků, při skladování a manipulaci s materiálem. 7. Prevence a řízení rizik při činnostech s motorovými pilami, u obráběcích strojů a při svařování (el. obloukem, plynem). Prevence a řízení rizik u stavebně montážních a konstrukčních prací. 8. Principy trvalého zlepšování řízení BOZP – auditovaní. BOZP v oblasti báňských staveb – tunely.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Volba opatření pro ochranu životního prostředí a zdraví pracovníků v oblastech individuálních zadaní – z oborů pozemních, dopravních nebo vodních staveb 2. Vlivy staveniště na složky životního prostředí a na zdraví pracovníků 3. Zásady ochrany zdraví pracovníků na staveništi, osobní a kolektivním prostředky ochrany zdraví pracovníků 4. Nakládání s odpadem na staveništi 5. Výpočet šíření poletavého prachu a hluku ze zdrojů na staveništi 6. Využití Bezpečnostních listů nebezpečných chemických látek a přípravků na staveništi 7. Kontrola protokolů ze cvičení