Detail předmětu

Speciální stroje a zařízení

FAST-CW53Ak. rok: 2021/2022

Předmět je zaměřen na využití speciálních strojních zařízení od těžby až po zpracování surovin ve výrobě stav.hmot (např.pro lehké stavební hmoty, maltoviny, hrubou a jemnou keramiku, pro bet.zboží). Popisuje strojní zařízení podle druhových a typových celků - z hlediska kce, parametrů, funkce, provozu a údržby. Zaměření na aplikace nejmodernějších mechanických, hydraulických, pneumatických a elektronických prvků ve strojích.
Speciální stroje těžby a úpravy zdrojových surovin - speciální mlýny a míchačky. Popis spec.dopravních zařízení, čerpadel, hmot a surovin, strojních zařízení ve výrobě armovacích prvků. Vytvářecí stroje stav.dílců, stroje na úpravu povrchů, stroje a strojní komplety pro recyklaci a renovaci, stroje a zařízení pro dělicí techniku.
V teoretických částech se uvádí návrhy a výpočty optimálního provozně-technologického i ekonomic-kého nasazení strojních zařízení. Možnosti zařazení strojů v automatizovaných a robotizovaných provoz-ních celcích. Energetické otázky provozu, včetně výpočtů energetické náročnosti a související ekonomic-ké efektivnosti provozu. Ekologické aspekty aplikačních nasazení. Příklady nejnovějšího stavu strojní techniky a vlivu na optimalizaci technologických procesů a na stálé zlepšování životního prostředí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl – seznámení s přehledem všech strojů a zařízení , které se uplatňují při výrobě betonu a stavebních dílců v prefabrikaci. Bude seznámen s dopravními stroji a zařízeními , drtiči, mlýny a třídiči. Dále se stroji a zařízeními na výrobu betonové směsi , na přípravu výztuže a svařování , i předpínací stroje a zařízení. Pozornost je věnována vibrační technice, údržbě strojů , výrobním linkám a strojům na výrobu betonových výrobků.

Prerekvizity

Znalost technologie výroby SM.Základní znalosti strojnictví a strojního zařízení.Informační, řídící a měřící technologie.
Projektový management.

Osnovy výuky

1/ Automatizace a robotizace přípravy výztuže. Rovnačky, stříhačky, ohýbačky, třmínkovačky. Svařování výztuže. Předpínání a předpínací zařízení. Robotické armovací linky. Skladová a manipulační technika.
2/ Míchačky. Kontinuální a aktivační. Jednobubnové a dvoububnové. Vibrační. Velkoobjemové. Konstrukce centrální výrobny BS. Mobilní výrobny BS. Řídící systémy betonáren.
3/ Speciální zařízení dopravy a ukládání betonu. Speciální čerpadla pro beton, malty, omítky, kaly a přísady.
4/ Zhutňování betonu. Ponorné a příložné vibrátory. Vakuování. Bednění. Povrchové úpravy. Stroje a zaříze-ní pro úpravu betonových ploch. Válce. Hladičky. Řezačky dilatačních spár.
5/ Formy pro konečné výrobky. Formy pro předepjaté dílce. Stroje pro výrobu trub. Stabilní a mobilní vibro-lisy. Revolverové lisy. Stroje na výrobu teracové dlažby.
6/ Strojní zařízení úpravy materiálů. Mísící zařízení a mísidla. Homogenizační zařízení. Rozplavovače. Trha-cí stroje.
7/ Vytvářecí stroje. Vytváření vytáčením. Razící lisy. Stroje odřezávací. Balící stroje. Manipulační roboty.
8/ Speciální strojní zařízení pro výrobu stavebních směsí, hmot a materiálů. Strojní zařízení pro stříkání betonu, omítek, plastických emulzí. Stroje pro penetraci. Vodní paprsek pro čištění, renovaci povrchů, rozpojování materiálů.
9/ Strojní zařízení recyklace stavebních materiálů. Stroje pro bourání a dělení. Drtící a třídící zařízení. Re-cyklační soupravy - zejména betonu. Zařízení pro čištění a sanace ploch a podlah.
10/ Diamantová technika. Vrtací zařízení, řezací kotouče, lišty, řetězy. Řezání velkoprostorových dílců dia-mantovým lankem. Spojovací a kotvící - Obráběcí a dělící technika. Malířská a natěračská technika.

Učební cíle

Cílem předmětu je rozšířit vědomosti studentů o další strojní celky a části tak,aby získaly znalosti o veškerém i speciálním zařízení pro výrobu stavebních materiálů/SM/.Studenti jsou seznámeni s informačními systémy v řízení výroby SM.Laserové a ultrazvukové navigační a řídící systémy.Robotická a automatizační technika.Robotizace přípravy a vytváření výztuže prvků.Moderní technika při recyklaci SM.Diamantová technika.Technika pro vytváření povrchu prvků.Ochrana proti povětrnostním vlivům, ochrana proti korozi.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Gross, V.:: Strojní zařízení výroben stavebních hmot. SNTL Praha, 1965.
Trávníček, F: Strojní zařízení II, skripta. VUT FAST Brno, 1980.
Polický, Z.:: Keramické a úpravárenské stroje I, II,. VUT Brno,, 1989.
Prokeš, J.: Strojní zařízení, skripta. VUT Brno, 1990.
Pytlík, P.:: Cihlářství. Cerm Brno, 1995.
Drochytka, R. a kol.:: Pórobeton,. VUT Brno, 1999.
Vaněk, A.:: Přehled světové techniky. Stroje pro stavebnictví. D tisk Praha, 2001.
Hela, R.:: Technologie stavebních dílců, skripta. VUT FAST, Brno, 2001.
Slivka, V. a kol.:: Těžba a úprava silikátových surovin. Silikátový svaz Ostrava, 2002.
Hela R.: Technologie výroby stavebních dílců. VUT Brno, 2002.
Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno, 2003.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1/ Automatizace a robotizace přípravy výztuže. Rovnačky, stříhačky, ohýbačky, třmínkovačky. Svařování výztuže. Předpínání a předpínací zařízení. Robotické armovací linky. Skladová a manipulační technika. 2/ Míchačky. Kontinuální a aktivační. Jednobubnové a dvoububnové. Vibrační. Velkoobjemové. Konstrukce centrální výrobny BS. Mobilní výrobny BS. Řídící systémy betonáren. 3/ Speciální zařízení dopravy a ukládání betonu. Speciální čerpadla pro beton, malty, omítky, kaly a přísady. 4/ Zhutňování betonu. Ponorné a příložné vibrátory. Vakuování. Bednění. Povrchové úpravy. Stroje a zaříze-ní pro úpravu betonových ploch. Válce. Hladičky. Řezačky dilatačních spár. 5/ Formy pro konečné výrobky. Formy pro předepjaté dílce. Stroje pro výrobu trub. Stabilní a mobilní vibro-lisy. Revolverové lisy. Stroje na výrobu teracové dlažby. 6/ Strojní zařízení úpravy materiálů. Mísící zařízení a mísidla. Homogenizační zařízení. Rozplavovače. Trha-cí stroje. 7/ Vytvářecí stroje. Vytváření vytáčením. Razící lisy. Stroje odřezávací. Balící stroje. Manipulační roboty. 8/ Speciální strojní zařízení pro výrobu stavebních směsí, hmot a materiálů. Strojní zařízení pro stříkání betonu, omítek, plastických emulzí. Stroje pro penetraci. Vodní paprsek pro čištění, renovaci povrchů, rozpojování materiálů. 9/ Strojní zařízení recyklace stavebních materiálů. Stroje pro bourání a dělení. Drtící a třídící zařízení. Re-cyklační soupravy - zejména betonu. Zařízení pro čištění a sanace ploch a podlah. 10/ Diamantová technika. Vrtací zařízení, řezací kotouče, lišty, řetězy. Řezání velkoprostorových dílců dia-mantovým lankem. Spojovací a kotvící - Obráběcí a dělící technika. Malířská a natěračská technika.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.seznámení z předmětem a požadavky,zadání projektu 2.příklad 1.Návrh strojní sestavy pro zemní práce 3.příklad 2.Návrh strojní sestavy pro odvoz materiálů 4.příklad 3. Návrh strojní sestavy pro betonáž 5.exkurze - stroje pro zemní práce 6.exkurze-stroje pro vertikální dopravu 7.konečná konzultace k návrhu strojní sestavy pro zadanou technologickou etapu 8.test,prezentace