Detail předmětu

Stavební stroje

FAST-BW56Ak. rok: 2021/2022

Mechanizace stavebních procesů. Částečná a komplexní mechanizace. Stupně mechanizace. Technicko ekonomické ukazatele účinnosti strojních prostředků. Ukazatel fondové náročnosti produkce. Výkonnost stavebních strojů. Výkonnost strojových soustav. Nákladovost stavebních strojů. Vliv mechanizace na práce. Pohonné jednotky stavebních strojů. Ovládání a řízení stavebních strojů. Rozdělení hornin. Mechanizace zemních prací. Technologie zemních prací. Přeprava a ukládání zeminy. Teorie zhutňování. Volba zhutňovací techniky. Vrtání hornin a vrtací technika. Stroje pro úpravu kameniva. Mechanizace výroby betonové směsi. Doprava a ukládání betonové směsi. Stroje pro stavbu a úpravy komunikací. Způsoby zakládání staveb. Podzemní technologie. Montážní procesy. Manipulace s materiálem. Mechanizace demoličních prací. Recyklace materiálů. Komplexní péče o stavební stroje. Světové trendy v mechanizaci a robotizaci stavebních prací.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu, seznámení s problematikou stavebních strojů. Cílem jsou zejména stroje pro zemní a skalní práce, stroje na výrobu, dopravu a zpracování betonu, stroje na inženýrské práce, stroje na dokončovací práce.

Prerekvizity

Základní znalosti strojnictví, mechaniky zemin, technologie stavebních procesů, bezpečnost práce ve stavebnictví

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu. Výkonnost mechanizace stavebních procesů. Nákladovost stavebních strojů. Vliv mechanizace na produktivitu. Energetická náročnost.
2. Energetické stroje ve stavebnictví. Motory pneumatické. Motory hydraulické. Čerpadla. Kompresory. Tlakové nádoby. Ventilátory. Elektrocentrály. Teplovzdušné agregáty.
3. Provádění zemních prací a konstrukcí se zemin a hornin. Rozdělení hornin. Technologické vlastnosti hornin. Pracovní postup při těžbě rypadly.
4. Práce s dozery, se skrejpry, s rozryvači, s grejdry. Výkon strojů. Způsoby dopravy výkopků při zemních pracích. Ukládání zeminy. Doprava sypkých materiálů. Zhutňování.
5. Skalní práce. Podstata vrtání. Druhy vrtacích prací. Vrtací kladiva. Vrtací soupravy.
6. Úprava kameniva a stavebních materiálů. Drcení. Mletí. Třídění. Praní. Granulování.
7. Výroba betonových směsí. Ukládání frakcí v štěrkovém a cementovém hospodářství. Přepravníky a zásobníky cementu.Doprava a dávkování frakcí.
8. Doprava a ukládání betonové směsi. Čerpání betonové směsi. Zhutňování betonové směsi. Vibrační technika. Výroba betonářských výztuží. Spojování. Svařování.
9. Stavba a opravy komunikací. Stabilizace podloží. Míchací stroje. Frézovací stroje. Obalovací stroje. Diagnostika kvality těles. Únosnost. Rovinatost. Drsnost.
10. Způsoby zakládání staveb. Vrtací soupravy. Beranidla. Vytahovače. Soupravy pro velkoprůměrové piloty. Podzemní technologie. Protlačování. Ražení štol a tunelů.
11. Montážní procesy. Výšková doprava. Věžová a jeřábová doprava. Pásová doprava. Vysokozdvižná doprava. Doprava kusového a sypkého materiálu.
12. Mechanizace demoličních prací. Sanace budov a střech. Recyklace materiálů.
13. Komplexní péče o stavební stroje. Automatizace a robotizace. Laserová technika v řízení stavebních strojů. Vliv mechanizace na životní prostředí.

Učební cíle

Seznámit studenty s teorií rozpojování hornin.Volba nasazení zemních strojů. Konstrukční skupiny stavebních strojů. Stroje pro inženýrské práce. Zakládání staveb. Stroje pro stabilizaci zemních a stavebních konstrukcí.Manipulační technika.Zdvihací prostředky. Zařízení pro výrobu stavebních materiálů.Energetické stroje. Recyklační soupravy. Vibrační technika. Řízení a ovládání stavebních strojů. Strojní sestavy. Ergonomie a životní prostředí stavebních strojů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Smitka,V., Mudra,J., Král,E.:: Mechanizace a provádění staveb. SNTL, Praha, 1968.
TAGGART, A.: Handbook of Mineral Dressing. New York, 1968.
PETERSON, E.: Frequency detection and speech formants. London, 1985.
IRESON, W. G.: Reliability Handbook. New York, Mc Graw-Hill Book Co., 1986.
GRISWOLD, J.: Fuels, Combustion and Furnaces. New York, Mc Graw-Hill Book Co., 1992.
Juríček,J. a kol.:: Technológia pozemných stavieb 1. Alfa, Bratislava, 1992.
CAPUZZI, Q.: Modern technology and machinery for merble quarrying. Beneti macchine s.r.I., Carrara Italy,, 1992.
Masopust,J: Vrtané piloty. Čeněk a Ježek, Praha, 1994.
STACK, B: Encyclopaedia of Tunneling, Minning and Drilling Equipment. Muden Publishing Company, Hobart, Australia,, 1995.
Břoušek,M. a kol: Inženýrské stavby-Technologie. Alfa konti, Bratislava, 1995.
Zapletal,I. a kol: Inženýrské stavby-Technologie 2,. STU, Bratislava, 1998.
Vaněk,A: Přehled světové techniky. Stroje pro stavebnictví. D Tisk, Praha, 2001.
Vaněk,A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academia, Praha, 2002.
Vaněk A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academie Praha, 2003.
Lízal P. a kol: Technologie stavebních procesů. Hrubá spodní stavba. VUT Brno, 2003.
Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno, 2004.

Doporučená literatura

Caterpillar Performance Handbook,. 2003.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu. Výkonnost mechanizace stavebních procesů. Nákladovost stavebních strojů. Vliv mechanizace na produktivitu. Energetická náročnost. 2. Energetické stroje ve stavebnictví. Motory pneumatické. Motory hydraulické. Čerpadla. Kompresory. Tlakové nádoby. Ventilátory. Elektrocentrály. Teplovzdušné agregáty. 3. Provádění zemních prací a konstrukcí se zemin a hornin. Rozdělení hornin. Technologické vlastnosti hornin. Pracovní postup při těžbě rypadly. 4. Práce s dozery, se skrejpry, s rozryvači, s grejdry. Výkon strojů. Způsoby dopravy výkopků při zemních pracích. Ukládání zeminy. Doprava sypkých materiálů. Zhutňování. 5. Skalní práce. Podstata vrtání. Druhy vrtacích prací. Vrtací kladiva. Vrtací soupravy. 6. Úprava kameniva a stavebních materiálů. Drcení. Mletí. Třídění. Praní. Granulování. 7. Výroba betonových směsí. Ukládání frakcí v štěrkovém a cementovém hospodářství. Přepravníky a zásobníky cementu.Doprava a dávkování frakcí. 8. Doprava a ukládání betonové směsi. Čerpání betonové směsi. Zhutňování betonové směsi. Vibrační technika. Výroba betonářských výztuží. Spojování. Svařování. 9. Stavba a opravy komunikací. Stabilizace podloží. Míchací stroje. Frézovací stroje. Obalovací stroje. Diagnostika kvality těles. Únosnost. Rovinatost. Drsnost. 10. Způsoby zakládání staveb. Vrtací soupravy. Beranidla. Vytahovače. Soupravy pro velkoprůměrové piloty. Podzemní technologie. Protlačování. Ražení štol a tunelů. 11. Montážní procesy. Výšková doprava. Věžová a jeřábová doprava. Pásová doprava. Vysokozdvižná doprava. Doprava kusového a sypkého materiálu. 12. Mechanizace demoličních prací. Sanace budov a střech. Recyklace materiálů. 13. Komplexní péče o stavební stroje. Automatizace a robotizace. Laserová technika v řízení stavebních strojů. Vliv mechanizace na životní prostředí.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. týden: Seznámení studentů s předmětem a požadavky na jeho úspěšné absolvování. Individuální zadání pro vyhotovení strojních sestav. 2. týden: Zadání příkladu č.1 - Výkonnost dozerů, konzultace. 3. týden: Zadání příkladu č.2 - Výkonnost nakladačů, konzultace. 4. týden Zadání příkladu č.3 – Výkonnost rypadel, konzultace. 5. týden Zadání příkladu č.4 – Návrh strojní sestavy pro zemní práce, konzultace. 6. týden Exkurze – Stroje pro zemní práce. 7. týden Zadání příkladu č.5 – Návrh strojní sestavy pro odvoz materiálů, konzultace. 8. týden Zadání příkladu č.6 – Návrh strojní sestavy pro betonáž, konzultace. 9. týden Exkurze – Stroje pro vertikální dopravu 10. týden Závěrečná konzultace návrhu strojní sestavy pro zadanou technologickou etapu. 11. týden Test, odevzdání individuálních zadání.