Detail předmětu

Vybrané stati z pozemního stavitelství (S-PST)

FAST-CH04Ak. rok: 2021/2022

Cílem přednášek jsou systémy plochých, šikmých a strmých střech. Kurz také poskytuje znalosti speciálních systémů tepelných izolací na bázi odrazivosti tepelného záření a moderní a netradiční druhy montovaného zastřešení včetně solárního zastřešení.Další část kurzu bude zaměřena na moderních hydroizolačních vrstev a tepelných izolací a jejich napojení na různé typy střech. Velká pozornost je věnována konstrukčním detailům.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Student získá detailní znalosti o izolačních technikách objektů - tepelné izolace svislých konstrukcí, šikmých a plochých střešních plášťů, atd. Znalost detailního návrhu a materiálového řešení střešních teras, parkovišť a střech zatravněných.

Prerekvizity

Tepelně vlhkostní procesy v obalových konstrukcích, základní rozdělení střech z hlediska sklonů, tvarů, konstrukce, využitelnosti, požadavků atd. Vnější a vnitřní okrajové podmínky řešení střešních plášťů nad vytápěnými i nevytápěnými prostory. Zakreslování střech z hlediska platných norem.

Osnovy výuky

1. Skladby jedno dvou a tříplášťových šikmých střech, materiály pojistných hydroizolací (mikroperforované, mikroporézní a monolitické).
2. Tepelné izolace šikmých střech včetně materiálů na bázi odrazivosti sálavého tepla.
3. Krytiny plechové (hladké, vlnité, imitující střešní tašky, šablony, šindele), plastové, asfaltovláknité, kamenné, dřevěné (desky, šindele) doškové, solární a exotické.
4. Navrhování šikmých střech v horských oblastech (zabezpečení proti sesuvu sněhu a větrnému vztlaku). Šikmé střechy zatravněné.
5. Hydroizolace plochých střech z asfaltových pásů (asfalty, nosné vložky, povrchové úpravy), jejich použití a aplikace.
6. Hydroizolace plochých střech z umělohmotných fólií (termoplasty, elastomery, termoplastické elastomery), jejich použití a aplikace. Solární fólie. Hydroizolace stěrkové.
7. Způsoby stabilizace plochých střech proti větrnému vztlaku (lepení, stabilizační vrstva, mechanické kotvení).
8. Střešní terasy a střechy pojízdné (parkoviště, heliporty). Konstrukční zásady, detaily.
9. Zatravněné střechy. Druhy zatravnění, konstrukční zásady, detaily.
10. Sanace plochých střech.

Učební cíle

Přesný, jasný a zcela konkrétní návrh ploché či šikmé střechy nad teplotně a vlhkostně jakékoliv vnitřní prostředí. Znalost detailního návrhu a materiálového řešení i střešních teras, střešních parkovišť, heliportů a střech zatravněných. Vše v těsné návaznosti na detaily. Základní přehled o konstrukčních a stavebně fyzikálních principech řešení sanací jednoplášťových a dvouplášťových plochých střech.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Fajkoš,A.: Ploché střechy. CERM, 2002. (CS)
Fajkoš,A.,Novotný,M.: Střechy II - Základní konstrukce. GRADA, 2003. (CS)

Doporučená literatura

Michael Mc Evoi: Mitchels Internal Components. Longman, London, 2001. 0-582-21255-3. (EN)
Fajkoš, A., Vlček,M.: Střecha o A do Z. Verlag Dashöfer, 2002. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Skladby jedno dvou a tříplášťových šikmých střech, materiály pojistných hydroizolací (mikroperforované, mikroporézní a monolitické). 2. Tepelné izolace šikmých střech včetně materiálů na bázi odrazivosti sálavého tepla. 3. Krytiny plechové (hladké, vlnité, imitující střešní tašky, šablony, šindele), plastové, asfaltovláknité, kamenné, dřevěné (desky, šindele) doškové, solární a exotické. 4. Navrhování šikmých střech v horských oblastech (zabezpečení proti sesuvu sněhu a větrnému vztlaku). Šikmé střechy zatravněné. 5. Hydroizolace plochých střech z asfaltových pásů (asfalty, nosné vložky, povrchové úpravy), jejich použití a aplikace. 6. Hydroizolace plochých střech z umělohmotných fólií (termoplasty, elastomery, termoplastické elastomery), jejich použití a aplikace. Solární fólie. Hydroizolace stěrkové. 7. Způsoby stabilizace plochých střech proti větrnému vztlaku (lepení, stabilizační vrstva, mechanické kotvení). 8. Střešní terasy a střechy pojízdné (parkoviště, heliporty). Konstrukční zásady, detaily. 9. Zatravněné střechy. Druhy zatravnění, konstrukční zásady, detaily. 10. Sanace plochých střech.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Zadání studie odvodnění ploché střechy-půdorys 1:200 2.-3.Půdorys a řez jednoplášťové ploché střechy 1:50 4.-5.Dvě varianty skladeb jednoplášťové ploché střechy-materiálová specifikace 6.-7.Detaily 1:10 u atiky, střešního vtoku, dilatace, návaznosti různých skladeb 8.Odvodnění a skladba střešního pláště střechy dvouplášťové 9.Praktická ukázka provádění hydroizolačních vrstev plochých střech 10.Dvě varianty skladeb dvouplášťové střechy různých sklonů