Detail předmětu

Nauka o pozemních stavbách

FAST-BH02Ak. rok: 2021/2022

Studenti v rámci přednášek se seznámí s terminologií a získají prvotní přehled o stavebních konstrukcí a jejich částech.
Tento kurz je předpokladem pro úspěšné pokračování tematicky souvisejících předmětů Pozemní stavitelství ve druhém a třetím ročníku bakalářského studijního programu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu osvojením terminologie a konstrukčních částí včetně doplňujících prvků při návrhu budovy v konstrukční soustavě stěnové při objasnění legislativního rámce a typů dokumentace staveb v procesu výstavby. V rámci cvičení student vypracuje studii rodinného domu podle zadaného provozního schema. jedná se o půdorysy (zastavovací situace v m. 1:200, výkresy 1 :100 podlaží vstupní, podkroví, částečné podsklepení), příčný řez schodišťovým prostorem a pohledy), textová část TZ popisuje založení stavby, dispozici, nosné konstrukce a některé doplňující konstrukce. V závěru se uvede zadání pro specialisty (TZB).

Prerekvizity

V předmětu student získává základní znalosti a celkový přehled o pozemním stavitelství. Předpokládá se, že student nemá v tomto směru žádné znalosti.

Osnovy výuky

1. Typy stavebních konstrukcí ( bytové, průmyslové, zemědělské a speciální stavby). Funkce domu a jeho a vnitřního prostředí, - typologická pravidla
2. Základní terminologie, nosné konstrukce stavby
3. Konstrukční požadavky na nosný systém stavby, stabilita a prostorová tuhost stavby, zásady pro navrhování nosných konstrukcí budov.
4. Základové konstrukce. Zatížení základové spáry.
5. Vodorovné nosné konstrukce.
6. Nosná konstrukce zastřešení.
7. Nosné konstrukce schodiště.
8. Modulární koordinace - zásady proporcionality , princip modulární koordinace, provádění modulu ve stavebních konstrukcích , koordinační rozměry.
9. Obvodový plášť stavby, povrchové úpravy, okna, dveře, vrata, střešní systémy a krytiny.
10. Protipožární ochrana staveb - základní pojmy , požární odolnost, stavební protipožární úpravy.
11. Tepelná ochrana budov a zásad pro úsporu energie - tepelná pohoda v interiérech , tepelné vlastnosti konstrukcí , energetická účinnost .
12. Metodika procesu návrhu stavby. Legislativa.
13. Modernizace a rekonstrukce staveb.

Učební cíle

Teoretické uvedení studentů do základní terminologie a konstrukčních zásad pozemních staveb. Objasnění legislativního rámce a typů dokumentace staveb v procesu výstavby.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Matoušková, D.: Stavitelství I.. VUT v Brně, 1993. (CS)
Matoušková, D.: Stavitelství II.. VUT v Brně, 1993. (CS)
Reid, E. : Understanding Buildings. Addison Wesley, Singapore, 1996. (EN)
Chandler, I.: Site Organization and Method. Mitchell, London, 1998. (EN)
Moudrý a kol.: Pozemní stavitelství I.. CERM, 2000. (CS)
Zákon 183/2006, Sb. (Stavební zákon), Vyhláška č.268/2009 Sb.. 2006. (CS)

Doporučená literatura

Menčlová,B.,Rákosník,B.,Semeráková,J.: Nauka o budovách. ČVUT, 1999.
Kolektiv: Slovník pojmů ve výstavbě. ČKAIT, 2000. (CS)
Štípek,J. a kol.: Základy nauky o stavbách. ČVUT Praha, 2000. (CS)
Štípek,J,m Paroubek,J.,Přibyl,J.: Stavby pro bydlení. ČVUT, 2000. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Typy stavebních konstrukcí ( bytové, průmyslové, zemědělské a speciální stavby). Funkce domu a jeho a vnitřního prostředí, - typologická pravidla 2. Základní terminologie, nosné konstrukce stavby 3. Konstrukční požadavky na nosný systém stavby, stabilita a prostorová tuhost stavby, zásady pro navrhování nosných konstrukcí budov. 4. Základové konstrukce. Zatížení základové spáry. 5. Vodorovné nosné konstrukce. 6. Nosná konstrukce zastřešení. 7. Nosné konstrukce schodiště. 8. Modulární koordinace - zásady proporcionality , princip modulární koordinace, provádění modulu ve stavebních konstrukcích , koordinační rozměry. 9. Obvodový plášť stavby, povrchové úpravy, okna, dveře, vrata, střešní systémy a krytiny. 10. Protipožární ochrana staveb - základní pojmy , požární odolnost, stavební protipožární úpravy. 11. Tepelná ochrana budov a zásad pro úsporu energie - tepelná pohoda v interiérech , tepelné vlastnosti konstrukcí , energetická účinnost . 12. Metodika procesu návrhu stavby. Legislativa. 13. Modernizace a rekonstrukce staveb.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Úvod do cvičení, modulová koordinace 2.Zásady zakreslování stavebních konstrukcí 3.Norma ČSN 01 342-povrchové úpravy, značení hmot, komíny 4.Zakreslování výplní otvorů 5.Základy typologie, zařizovací předměty 6.Půdorys 1NP, M 1:50 7.Výkres stropní konstrukce 8.Konzultace 9.Návrh schodiště - výpočet 10.Zakreslení schodiště 11.Půdorys schodiště ve 2NP 12.Konzultace 13.Odevzdání a zápočet