Detail předmětu

Diplomový seminář I (M-THD)

FAST-CJ08Ak. rok: 2021/2022

V diplomovém semináři se studenti metodicky a odborně připravují na komplexní řešení zadaných témat svých diplomových prací. Postupy zpracování informací odborné literatury. Kompletace a hodnocení měřených dat, metodika zpracování teoretické a experimentální části diplomové práce. Interpretace a diskuse výsledků, validace.
V dalším časovém průběhu jsou individuálně vyhodnocovány výsledky s uplatněním publikovaných poznatků pracoviště, z domácí a zahraniční literatury, stejně tak jejich zpracování podle pokynů vedoucích diplomových prací. Pro sjednocení požadavků vedení ústavu na obsahovou úroveň a formální zpracování prací jsou ze strany vedení semináře organizovány konzultace. Jsou řešeny dále problémy technického zajištění případných opakování zkoušek a mimořádných situací v dokončovacích fázích diplomových prací, včetně mimořádných konzultací interních a zejména externích. Jsou řešeny organizační otázky spojené s cestami studentů mimo fakultu do výrobních a ostatních organizací. Jsou organizačně zabezpečeni konsultanti a zpracovatelé externích oponentních posudků.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním znalostí a dovedností souvisejících s problematikou zadané diplomové práce, seznámením se s technickými parametry laboratorních zařízení a specielními přístroji. Dále pak dovedností samostatně připravit experimentální práce a získané výsledky vyhodnotit a navrhnout další postup prací.

Prerekvizity

Metodické postupy zpracování dat, interpretace výsledků, aplikační SW produkty pro grafické práce.

Učební cíle

Studenti si prohloubí znalosti a dovednosti, související s problematikou zadané diplomové práce. Získávají informace z odborné literatury, studují tuzemské i zahraniční publikace. Seznámí se s technickými parametry laboratorních zařízení, naučí se pracovat se specielními přístroji. Naučí se provádět samostatně experimentální práce (navrhnout a vyrobit zkušební tělesa, provést komplex zkoušek fyzikálně mechanických a fyzikálně chemických vlastností), získané výsledky vyhodnotit a navrhnout další postup prací.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Povinná literatura bude určena vedoucím diplomové práce. 0.

Doporučená literatura

REUL Horst: Handbuch der Bauchemie. Augsburg: Verlaf für chem. Industrie Presse-Druck, 1991. ISBN 3-87846-143-7. (DE)
TAYLOR, H.F.W.: Cement chemistry. London: Thomas Telford Services Ltd., 1997. ISBN 0-7277-2592-0. (EN)
LACOMBE, Robert: Adhesion Measurement Methods. USA: Taylor and Francis Group, LLC, 2006. ISBN 978-0-8247-5361-0. (EN)
BRANDT, Andrzej, M.: Cement-Based Composites. New York: Taylor and Francise, 2009. ISBN 978-0-415-40909-4. (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vyhodnocení dosažených výsledků předmětu laboratorní zkoušky stavebních hmot a dílců s ohledem na zadání diplomové práce. 2. Postupy zpracování informací z odborné literatury jako základ teoretické části diplomové práce. 3. Metodika hodnocení dosažených výsledků experimentálních prací. 4. Posouzení korekcí experimentálních nebo metodických postupů práce. 5. Konsultace k postupům zpracování výsledků. 6. Samostatné konsultace k dosaženým výsledkům. 7. Samostatné konsultace k dosaženým výsledkům a dílčím závěrům. 8. Konsultace k výsledkům a závěrům, interní a příp.externí z praxe. 9. Vyhodnocování výsledků, konfrontace s publikacemi domácí a zahraniční literatury, diskuse. 10. Vyhodnocovány výsledky, diskuse výsledků. 11. Interpretace a diskuse výsledků. 12. Validace výsledků. 13. Metodika zpracování teoretické a experimentální části práce. Metodika kompletace diplomové práce.