Detail předmětu

Mechanizace a robotizace

FAST-6W9Ak. rok: 2021/2022

Mechanizace, automatizace a robotizace - všeobecně, základní pojmy,Výkonnost stavebních strojů a strojních sestav. Mechanizace zemních a skalních prací. Technologie demoličních prací. Recyklace stavebních materiálů.Speciální zakládání. Mechanizace prací betonářských – bednění, armování, betonáž.Mechanizace montážních prací. Robotizace a stavební výroba. Průmyslové roboty a manipulátory – pohony, pohybové jednotky, úchopné hlavice, technologické hlavice, řídící systémy. Mechanizace a životní prostředí.Komplexní péče o stavební stroje. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci se stroji a strojním zařízením.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Prerekvizity

Znalost technologie stavebních procesů.Automatizace a robotizace.Základy kybernetiky a teorie systémů.

Osnovy výuky

Úvod do předmětu. Výkonnost mechanizace stavebních procesů. Nákladovost stavebních strojů. Vliv mechanizace na produktivitu. Energetická náročnost.
Pohonné jednotky stavebních strojů. Spalovací motory. Motory zážehové. Motory vznětové. Motory speciální. Hlavní části stavebních strojů. Podvozky. Spojky. Převodovky. Řízení stavebních strojů.
Energetické stroje ve stavebnictví. Motory pneumatické. Motory hydraulické. Čerpadla. Kompresory. Ventilátory. Elektrocentrály. Tlakové nádoby. Teplovzdušné agregáty.
Provádění zemních prací a konstrukcí se zemin a hornin. Rozdělení hornin. Technologické vlastnosti hornin. Pracovní postup při těžbě rypadly.
Práce s dozery. Práce se skrejpry. Práce s rozryvači.Práce s grejdry.Způsoby dopravy výkopků při zemních pracech. Ukládání zeminy.Doprava sypkých materiálů. Zhutňování.
Skalní práce. Podstata vrtání. Druhy vrtacích prací. Vrtací kladiva. Vrtací soupravy.
Úprava kameniva a stavebních materiálů. Drcení. Mletí. Třídění. Praní. Granulování.
Výroba betonových směsí. Ukládání frakcí v štěrkovém a cementovém hospodářství. Dávkování a podávání frakcí. Přepravníky a zásobníky cementu.
Doprava a ukládání betonové směsi. Čerpání betonové směsi. Zhutňování betonové směsi. Vibrační technika. Výroba betonářských výztuží. Spojování. Svařování.
Stavba a opravy komunikací. Stabilizace podloží. Míchací stroje. Frézovací stroje. Obalovací stroje.Diagnostika kvality těles. Únosnost. Rovinnost. Drsnost.
Způsoby zakládání staveb. Vrtací soupravy. Beranidla. Vytahovače. Soupravy pro velkoprůměrové piloty. Podzemní technologie. Protlačování. Ražení štol a tunelů.
Montážní procesy. Výšková doprava. Věžová a jeřábová doprava. Pásová doprava. Vysokozdvižná doprava. Doprava kusového a sypkého materiálu.
Mechanizace demoličních prací. Sanace budov a střech. Recyklace materiálů.
Komplexní péče o stavební stroje.Automatizace. Robotizace. Optoelektronika v řízení stavebních strojů. Vliv mechanizace na životní prostředí.

Učební cíle

Seznámit posluchače s mechanizací a automatizací jednotlivých stavebních procesů.Je věnována pozornost zejména strojům pro zemní práce, strojům pro inženýrské práce, zařízením pro výrobu stavebních směsí,zdvihacím prostředkům,manipulačním a transportním zařízením.Zdůrazněna je oblast mechanizace demoličních a recyklačních prací.Studenti jsou seznámeni s optoelekronickými metodami řízení stavebních strojů, s komplexní péčí o stavební stroje.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Břoušek, J.: Inženýrské stavby - technologie I. Alfa Bratislava 1995
Chvála: Průmyslové roboty a manipulátory. ČVUT Praha 1987
Juríček, I.: Technológia pozemných stavieb 1. Alfa Bratislava 1992
Lízal a kol.: Technologie staveb. Hrubá spodní stavba. VUT Brno 2003
Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004
Motyčka a kol.: Technologie staveb. Hrubá vrchní stavba. VUT Brno 2004

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor