Detail předmětu

Strojní zařízení

FAST-1W0Ak. rok: 2021/2022

Problematika strojů používaných ve stavební výrobě. Přehled strojů z hlediska jejich technologického nasazení a využití v provozu. Použití strojů z hlediska BOZ. Individuality strojních zařízení vzhledem k jejich konstrukčním sestavením, principy činností. Strojní nasazení od počáteční fáze v lomu, hliništi, pískovně či jiné surovinové základně do fáze dopravy suroviny do závodu. Předmět zahrnuje všechny stroje pro zpracování surovin ve výrobě malt, hrubé keramiky, pórobetonu a jejich využití v automatizované výrobě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Prerekvizity

Základní znalosti Základů strojnictví, Technologie výroby stavebnin.

Osnovy výuky

Úvod do předmětu. Pohonné jednotky stavebních strojů. Spalovací motory. Zážehové motory. Vznětové motory. Speciální motory. Elektromotory. Podvozky stavebních strojů. Převodová ústrojí stavebních strojů. Spojky. Převodovky. Rozvody stavebních strojů.
Energetické stroje. Pneumatické motory. Hydraulické motory. Kompresory. Tlakové nádoby. Ventilátory. Čerpadla. Elektrocentrály. Teplovzdušné agregáty. Vyvíječe páry.
Druhy hornin. Technologické vlastnosti hornin. Zemní práce. Rypadla cyklicky pracující. Rypadla kontinuálně pracující. Speciální rypadla.Skalní práce. Dozery. Rozrývače. Skrejpry. Grejdry. Vrtací soupravy. Teorie vrtání. Druhy vrtacích zařízení. Vrtací kladiva. Sbíjecí kladiva. Vrtací soupravy.
Doprava hornin. Transportní zařízení. Dopravní pásy. Šnekové dopravníky. Vibrační dopravníky. Nakladače. Vykladače. Zařízení na odběr průměrných vzorků. Vnitrozávodní doprava. Motorové dopravní vozíky. Železniční doprava. Nákladní automobilová doprava.
Úprava hornin. Stroje pro úpravu hornin. Drtiče. Teorie drcení hornin. Mlýny. Třídiče. Pračky. Sušičky. Odhliňovače. Granulátory.
Ukládání sypkých materiálů. Zásobníky. Sila. Uzávěry. Měřiče. Podávače. Dávkovače. Váhy. Pneumatická doprava. Hydraulická doprava.
Stroje a zařízení na úpravu materiálů. Mísící zařízení. Mísidla. Trhací stroje. Homogenizační zařízení. Rozplavovače.
Vytvářecí stroje. Lisy. Formy. Stroje odřezávací. Balící stroje.
Tepelná zařízení. Sušárny. Pece. Mlýny. Chladiče. Filtry. Výměníky tepla. Cyklony.
Výroba, doprava a uložení betonových směsí. Míchačky cyklické. Míchačky kontinuální. Centrální výrobny betonových směsí. Stroje pro cyklickou dopravu betonových směsí. Stroje pro kontinuální dopravu betonových směsí. Stroje a zařízení pro zhutňování betonových směsí. Vibrační technika. Stroje a zařízení pro přípravu výztuže. Svářecí technika.
Visutá doprava. Mostové jeřáby. Portálové jeřáby. Kozové jeřáby. Věžové jeřáby. Lanové dráhy. Výtahy. Stohovací zařízení. Vysokozdvižné vozíky. Manipulační prostředky.
Speciální stroje a zařízení pro výrobu keramiky. Speciální stroje a zařízení pro výrobu cihlářského zboží.
Speciální stroje a zařízení pro výrobu cementu. Speciální stroje a zařízení pro výrobu betonového zboží. Speciální stroje a zařízení pro výrobu pórobetonu.
Automatizace a robotizace výroby stavebních materiálů.Ergonomie a životní prostředí ve výrobnách stavebních hmot a vliv na okolí.

Učební cíle

Poskytnout studentům ucelený přehled o funkci, principu a používání strojů a zařízení ve výrobě stavebních hmot a materiálů. Popisuje jednotlivé stroje od těžby, dopravy, úpravy hornin, homogenizaci až po dopravu surovin do vlastního závodu. Předmět zahrnuje všechny stroje pro zpracování surovin ve výrobě maltovin, hrubé keramiky, lehkých stavebních hmot, betonového zboží. Je kladen důraz na automatizaci a robotizaci ve výrobě stavebnin.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Maršál P.: Stavební stroje. VUT Brno 2004
Prokeš, J.: Strojní zařízení na výrobu maltovin. SNTL Praha 1989
Prokeš, J.: Strojní zařízení pro výrobu hrubé keramiky. SNTL Praha 1989
Prokeš, J.: Příklady výpočtů strojních zařízení. SNTL Praha 1989
Vaněk A.: Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Academie Praha 2003

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor