Detail předmětu

Laboratorní zkoušení stavebních hmot a dílců I

FAST-CJ05Ak. rok: 2020/2021

V předmětu laboratorní zkoušení v zimním semestru se studenti metodicky a odborně připravují na vybraná témata svých prací. Předmět zařazuje úvodní informace a cvičení, ve kterých jsou studenti seznámeni s problematikou provozních podmínek laboratoří ústavu, bezpečností práce, časovými možnostmi experimentálních prací s ohledem na kapacitu výuky. V dalším časovém průběhu každý student pracuje individuálně: zabezpečuje odbornou literaturu a normy zkoušení, podle zaměření práce se seznamuje s technickými parametry laboratorních zařízení a s postupem práce se specielními přístroji.
Po ukončení této teoretické přípravy je možno zahájit experimentální práce podle individuálních zadání. Metodické postupy jsou konsultovány s jednotlivými vedoucími témat prací, stejně jako provádění laboratorních cvičení. Garant a vedení předmětu zabezpečuje koordinaci výukových a laboratorních prací, včetně kontroly způsobilosti laboratorní a přístrojové techniky.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním znalostí a dovedností pro samostatné zpracování experimentální části diplomové práce. Jedná se o zvolení vhodné metodiky, přípravu a úpravu zkušebních těles, navržení a časový plán experimentálních prací, jejich provedení a vyhodnocení výsledků laboratorních zkoušek.

Prerekvizity

Znalosti technologie přípravy zkušebních těles pro jednotlivé typy stavebních materiálů (cementové kompozity, keramika atd.). Metody zkoušení těchto materiálů podle příslušných norem a postupů.

Učební cíle

Získat znalosti a dovednosti pro samostatné zpracování experimentální části diplomové práce. Jedná se o zvolení vhodné metodiky, přípravu a úpravu zkušebních těles, navržení a časový plán experimentálních prací, jejich provedení a vyhodnocení výsledků laboratorních zkoušek

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Cikerle P., Ambrosová V., Havlíková D.: Zkoušení stavebních materiálů. Akademické vydavatelství CERM, 1997.

Doporučená literatura

Pume D., Čermák F.: Průzkumy a opravy stavebních konstrukcí. ARCH, 1997. (CS)
Schmid P.: Základy zkušebnictví. CERM, 2001. 7-12-32698-4. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvodní cvičení. Studenti jsou seznámeni s laboratorním řádem a BOZP. Jsou seznámeni s náplní cvičení a podmínkami pro udělení zápočtu, Metodické postupy experimentálních prací, harmonogram prací. Základní přístupy k statistickému vyhodnocení výsledků zkoušek. Teoretický rozbor sestavení metodiky experimentu, ověření postupu zkoušek na zkušebních zařízeních. Zabezpečení základních surovin, zpracování, příprava zkoušek. Příprava zkušebních těles, postupy zkoušek, hodnocení výsledků. Individuální příprava zkušebních těles, zkoušky, průběžné hodnocení, Individuální příprava zkušebních těles, zkoušky, průběžné hodnocení , Individuální příprava zkušebních těles, zkoušky, hodnocení, Verifikace získávaných dat pomocí matematických simulací Laboratorní zkoušky, průběžné hodnocení. Individuální diskuze výsledků, Hodnocení měřených dat. Individuální diskuze výsledků. Zápočtový test. Zpracování dílčích výsledků, konsultace. Interpretace a diskuse výsledků laboratorních zkoušek. Udělení zápočtu