Detail předmětu

Relační databáze

FP-RDAk. rok: 2020/2021

Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti: Historie databázových systémů. Architektury systémů řízení bází dat. SQL server - celkový pohled. Relační databázový systém. Datové typy, organizace a ukládání dat, indexy. Jazyk SQL. Vytváření a spojování tabulek. Omezení tabulek a normalizace. Transakce, zámky a uložené procedury. Technologie XML. Analytické služby. Bezpečnost.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají znalosti a budou schopni navrhnout a reálně implementovat řešení postavená na relačních databázových systémech a jejich správu. Osvojí si základní principy a dovednosti práce s dotazovacím jazykem SQL.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti z datového modelování.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Zakončení předmětu
Podmínky zápočtu:
Student musí během semestru získat alespoň 50% bodů z možného maxima, tedy 20 bodů ze 40.
Pokud bude odhaleno plagiátorství nebo nedovolená spolupráce na projektech, či u půlsemestrálního testu, zápočet nebude udělen s možností zvážení zahájení disciplinárního řízení.
Půlsemestrální test - písemně, (odpovědi mohou být volbou jedné správné z několika, větné odpovědi nebo jejich kombinace) a vypracováním praktického úkolu dle zadání. Neexistuje opravný termín. (20 bodů)
Vypracování projektu - jeden projekt dle zadání s příslušnou dokumentací. Se zadáním jsou studenti seznámeni na druhé přednášce. (20 bodů)
Podmínky zkoušky:
Závěrečná zkouška - písemně, formou testu (odpovědi mohou být volbou jedné správné z několika, větné odpovědi nebo jejich kombinace) a ústním přezkoušením. (60 bodů pro písemnou část zkoušky, pro úspěšné absolvování zkoušky je nutné písemnou část zkoušky vypracovat tak, aby byla hodnocena nejméně 30 body, v opačném případě bude zkouška hodnocena 0 body s hodnocením F.)

Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem
Podmínky zápočtu:
Vypracování projektu - jeden projekt dle zadání s příslušnou dokumentací. Se zadáním jsou studenti seznámeni na druhé přednášce.
Podmínky zkoušky:
Závěrečná zkouška - písemně, formou testu (odpovědi mohou být volbou jedné správné z několika, větné odpovědi nebo jejich kombinace) a ústním přezkoušením. (60 bodů pro písemnou část zkoušky, pro úspěšné absolvování zkoušky je nutné písemnou část zkoušky vypracovat tak, aby byla hodnocena nejméně 30 body, v opačném případě bude zkouška hodnocena 0 body s hodnocením F.)

Zakončení předmětu v distanční formě (uplatní se pouze tehdy, kdy objektivní vnější okolnosti neumožňují uskutečňovat studijní program v souladu s udělenou akreditací):
Bude upřesněno dle aktuální epidemiologické situace.

Osnovy výuky

Základní tématická náplň přednášek je následující:
1. Konceptuální návrh databáze (modelování, datové typy, ukládání dat a struktury indexů, datové slovníky, dokumentace, E-R diagram).
2. Logický návrh databáze (optimalizace databázových struktur, řešení různých typů relačních vazeb, multiplicita).
3. Fyzický návrh databáze (tvorba databáze a tabulek v jazyce SQL, omezení, implementace databázového schématu na SQl server).
4. Výběr dat z databáze v jazyce SQL (výběr sloupců, řádků, třídění, seskupování, agregace, vnořené dotazy).
5. Výběr dat z více tabulek v jazyce SQL (spojování tabulek klauzulemi where a join pomocí různých kombinací).
6. Vkládání, úpravy a mazání dat v jazyce SQL (vložení záznamu do tabulky, vložení dat z jiné tabulky, vkládání unikátních hodnot, změna dat v tabulce, vymazání dat z tabulky).
7. Databázové objekty - pohledy, transakce, spouště (transakční zpracování, úložné a návratové body, procedurální nádstavby jazyka SQL, řízení toku příkazů, cykly, ošetření chyb, práce se spouštěmi-triggers).
8. Databázové objekty - uložené procedury (tvorba uložených procedur, práce s proměnnými a parametry, vnoření uložených procedur).
9. Databázové objekty - kurzory (deklarace, otevření, výběr údajů, typy kurzorů, problémy spojené s kurzory).
10. Správa SQL Serveru (zálohování, replikace, bezpečnost, uživatelská oprávnění).
11. Integrační a reportovací služby SQL Serveru (ETL procesy, tvorba reportů).
12. Analytické služby SQL Serveru.
13. Nové trendy v databázových technologiích.

Učební cíle

Cílem předmetu je seznámit studenty se základními principy relačních databází, jejich návrhem a vývojem, postavením v architektuře IS/ICT, implementací a získání praktických dovedností s s dotazovacím jazykem SQL.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednášce není povinná. Cvičení s počítačovou podporou jsou povinná, docházka je kontrolovaná. Jednu absenci na cvičení může vyučující omluvit. Student nahradí tuto absenci vypracováním zvlášť zadaného domácího úkolu.

Základní literatura

LACKO, L. Microsoft SQL Server 2008, správa,konfigurace, programování. Brno, Computer Press 2009, 469 s., ISBN 978-80-251-2101-6
PRATT, PHILIP J.; LAST, MARY Z. A Guide to SQL, Cengage Learning, Inc 2014, 360s., ISBN 9781111527273
HOTEK, M. SQL Server 2008, krok za krokem. Brno, Computer Press, 2009, 488 s. ISBN 978-80-251-2466-6.

Doporučená literatura

STEPHENS, R.K. a R.R. PLEW. Naučte se SQL za 21 dní. Brno, Computer Press 2004, 491 s., ISBN 80-722-6870-8
TURLEY, P. Professional Microsoft SQL Server 2016 Reporting Services and Mobile Reports, John Wiley & Sons Inc 2017, 816 s. ISBN 9781119258353

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning