Detail předmětu

Odborná praxe

FAST-CW020Ak. rok: 2018/2019

Náplní odborné praxe je aktivní pracovní činnost studenta na realizaci konkrétního stavebního díla, která vede k rozvíjení jeho odborných teoretických i praktických znalostí. Student vykonává práci přímo na stavbě při její realizaci, zejména na pozici asistenta stavbyvedoucího, také pracuje v oddělení přípravy staveb. Student má povinnost během odborné praxe vést „Záznam o průběhu odborné praxe“, je veden školitelem, určeným ze zástupců firmy, který se ke kvalitě odvedené práce vyjádří v závěrečném hodnocení.
Odborná praxe studentů je ukončena společným závěrečným seminářem, kde každý student ostatní studenty seznámí s činností, kterou vykonával v průběhu praxe, včetně prezentace zpracovaných materiálů a fotodokumentace stavby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

7

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Absolvování odborné praxe přispívá k ověření získaných znalostí v praxi a získání dalších teoretických i praktických poznatků stavařských dovedností a zkušeností. Student získá zkušenost z reálného prostředí výstavby a tím prohloubí stávající teoretické znalosti. Získává teoretické i praktické znalosti a zkušenosti s výkonem práce stavbyvedoucího nebo asistenta stavbyvedoucího a s praktickým provozem v předvýrobní a výrobní přípravě staveb. Získává personální zkušenosti, bude lépe připraven do zaměstnaneckého poměru. Navazuje pracovní vztah se stavební firmou, získává referenci.
Na závěrečném semináři získává prostřednictvím prezentací spolužáků povědomí o současných stavbách v ČR, jejich konstrukcích a technologiích, finančních a časových nárocích, specifických podmínkách a způsobech výstavby.
Seznámením se s hodnocením stavební firmy v "Záznamu o průběhu odborné praxe" o své osobě, dostává student zpětnou vazbu o spokojenosti s jeho odbornými i jinými kvalitami.

Prerekvizity

Znalosti z oblasti technologie, přípravy a realizace staveb v rozsahu dosavadního bakalářského a 1. ročníku magisterského studia na oboru Realizace staveb.

Korekvizity

Průběžné studium z oblasti technologie staveb a provádění staveb.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Vzdělávací činnost je uskutečněna formou odborné praxe studenta ve stavební firmě, zabývající se přípravou a realizací staveb. Student je v rámci odborné praxe veden garantem - odborným pracovníkem firmy - o průběhu odborné praxe vede záznam, k závěrečnému semináři odborné praxe připraví prezentaci.

Způsob a kritéria hodnocení

Průběh praxe, přítomnost studenta na stavbě a jím vykonávané činnosti jsou kontrolovány hospitační činností pracovníků garantujícího ústavu.
Předpokladem získání klasifikovaného zápočtu je věcné splnění úkolů desetitýdenní odborné praxe, odevzdání vyplněného a potvrzeného "Záznamu o odborné praxi", účast na závěrečném semináři a prezentace průběhu praxe před ostatními studenty a komisí. Zohledňuje se i hodnocení firmy a úroveň prezentace.

Pracovní stáže

Předmět odborná praxe je povinnou desetitýdenní odbornou praxí studenta oboru Realizace staveb v předních stavebních společnostech. Zajištění odborné praxe studenta je podloženo smluvním vztahem. Na průběh praxe dohlíží garantující ústav.

Učební cíle

Ověření a uplatnění znalostí získaných v průběhu studia,
získání praktických zkušeností z realizace stavby,
předpoklad k rychlejší adaptaci při nástupu do zaměstnání,
vytvoření podmínek pro odborný růst a postup do vyšších manažerských funkcí,
stavební firmy si ověří vědomosti a schopnosti studenta pro další možnou spolupráci.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Doporučené volitelné složky programu

Volitelně lze propojit téma diplomové práce studenta a náplň jeho odborné praxe. Student může řešit vybrané části stavebně technologického projektu pro Specializovaný projekt(R) na základě projektové dokumentace stavby, na které bude vykonávat svoji odbornou praxi.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-P-E-SI (N) magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program N-P-C-SI (N) magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program N-K-C-SI (N) magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Výuka v terénu

1200 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Odbornou praxi v délce deseti týdnů student nastoupí po ukončení zkouškového období letního semestru prvního ročníku, vždy dle termínů akademického roku.