Publication detail

Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MÁCHOVÁ, Z.

Original Title

Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech

English Title

Influence of storage time and temperature on FA content in sterilized processed cheeses

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této práce bylo sledování vlivu skladovacích podmínek (teplota a doba) na změnu obsahu mastných kyselin (MK) ve sterilovaných tavených sýrech. Lze tedy konstatovat, že doba skladování a zvyšující se teplota mají vliv na změny obsahu MK ve sterilovaných tavených sýrech a to ve smyslu jejich snižování. Tyto změny jsou však kompenzovány jejich zvýšenou dobou minimální trvanlivosti, která činí až 30 měsíců. V praxi lze tyto poznatky využít pro zvýšení odběru bojových dávek potravin Armádou ČR, proniknutí výrobků do běžného prodeje, exportem do tropických nebo subtropických oblastí apod.

English abstract

The aim of this work was to study the impact of storage conditions (temperature and time) on the changes of fatty acids in sterilized processed cheese. Cheeses were stored at different temperatures during 4 months. Fatty acids were analysed as methylesters by gas chromatography. In total 25 fatty acids were identified in processed cheeses. Myristic, palmitic, stearic and oleic acids were present in the highest amount. The contents of individual fatty acids in cheeses decreased as the consequence of longer time and higher temperature of storage, this fact can be probably caused by oxidation reactions of cheese fat.

Key words in English

FA, processed cheese

Authors

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MÁCHOVÁ, Z.

RIV year

2006

Released

18. 10. 2006

Publisher

VFU Brno

Location

VFU Brno

ISBN

80-7305-570-8

Book

sborník

Edition

2

Edition number

3

Pages from

163

Pages to

165

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT24839,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Zuzana {Máchová}",
  title="Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech",
  booktitle="sborník",
  year="2006",
  series="2",
  number="3",
  pages="163--165",
  publisher="VFU Brno",
  address="VFU Brno",
  isbn="80-7305-570-8"
}