Publication detail

Etika a integrita veřejné správy

BOHATÁ, M. BUREŠ, R. PUTNOVÁ, A. RAŠTICOVÁ, M. SEKNIČKA, P. SZURMANOVÁ, M.

Original Title

Etika a integrita veřejné správy

English Title

Ethics and integrity of public administration

Type

book

Language

Czech

Original Abstract

Publikace přináší zasvěcený pohled na problematiku etických specifik a uplatňování etiky ve veřejné správě. Zahrnuje aktuální koncepty, jako jsou otevřené vládnutí, integrita a etická politika, které vycházejí z nejnovějších mezinárodních zkušeností. Přibližuje progresivní nástroje, jakými jsou compliance, etický audit či whistleblowing, jež jsou v ČR dosud mnohdy tabuizované. Profesionální, výkonná a klientsky orientovaná veřejná správa vyžaduje vysoce kompetentní úředníky a zaměstnance. Součástí profesionality je osobní integrita a etické kompetence, které by měly být efektivně podporovány organizační kulturou. Čtenáři v knize naleznou modely pro rozhodování ve složitých a dilematických etických situacích. Publikace se zabývá i takovými společensky závažnými problémy, jako jsou střet zájmů, korupce či diskriminace. Úvodní teoretické kapitoly dodávají monografii ucelený rámec. Publikace je vhodná nejenom pro úředníky a zaměstnance veřejné správy, ale také pro studenty společenskovědních oborů a všechny ty, kteří chtějí získat nejnovější poznatky k formování etické politiky a prosazování etiky a integrity v organizacích.

English abstract

The publication provides an insider's view of the issue of ethical specifics and the application of ethics in public administration. It covers current concepts such as open governance, integrity and ethics, based on the latest international experience. It introduces progressive tools, such as compliance, ethical audit or whistleblowing, which are still often taboo in the Czech Republic. A professional, efficient and client-oriented public administration requires highly competent officials and employees. Part of professionalism is personal integrity and ethical competencies, which should be effectively supported by organizational culture. Readers will find models for decision-making in complex and dilemical ethical situations. The publication also deals with such socially serious issues as conflicts of interest, corruption or discrimination. The introductory theoretical chapters provide the monograph with a comprehensive framework. The publication is suitable not only for civil servants and employees, but also for students of social sciences and all those who want to gain the latest knowledge to shape ethical policy and promote ethics and integrity in organizations.

Keywords

etika, integrita, etické rozhodování, etická infrastruktura, veřejná správa

Key words in English

ethics, integrity, ethical decision making, ethical infrastructure, public administration

Authors

BOHATÁ, M.; BUREŠ, R.; PUTNOVÁ, A.; RAŠTICOVÁ, M.; SEKNIČKA, P.; SZURMANOVÁ, M.

Released

18. 12. 2021

Publisher

Grada

Location

Praha

ISBN

978-80-271-3311-6

Book

Etika a integrita veřejné správy

Edition number

1

Pages from

1

Pages to

200

Pages count

176

URL

BibTex

@book{BUT176477,
  author="Marie {Bohatá} and Radim {Bureš} and Anna {Putnová} and Martina {Rašticová} and Pavel {Seknička} and Monika {Szurmanová}",
  title="Etika a integrita veřejné správy",
  year="2021",
  publisher="Grada",
  address="Praha",
  edition="1",
  pages="1--200",
  isbn="978-80-271-3311-6",
  url="https://www.grada.cz/etika-a-integrita-verejne-spravy-12330/"
}