Publication detail

VYUŽITÍ pcb-W TECHNOLOGIE A BETONŮ S PŘIDANOU HODNOTOU U SPŘAŽENÝCH OCELOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ

PŘIVŘELOVÁ, V.

Original Title

VYUŽITÍ pcb-W TECHNOLOGIE A BETONŮ S PŘIDANOU HODNOTOU U SPŘAŽENÝCH OCELOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ

English Title

THE USE OF pcb-W TECHNOLOGY AND CONCRETE WITH ADDED VALUE IN COMPOSITE STEEL AND CONCRETE STRUCTURES

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Kompozitní konstrukce získávají stále větší oblibu napříč Evropou. Takovéto zvýšení poptávky s sebou přináší více inovativní a ekonomická řešení pro kompozitní konstrukce. Na poli konstrukčních materiálů se jedná jak o volbu pevnostní třídy těchto materiálů, tak i o volbu materiálových vlastností či přidaných hodnot. Konkrétně u spřažených ocelobetonových vlastností stojí za zmínku i definování smykového spojení betonové a ocelové části kompozitního prvku. Předkládaný příspěvek zmiňuje výsledky numerické analýzy povedené za účelem nalézt průřez spřaženého ohýbaného ocelobetonového nosníku pro mostní konstrukce, který z hlediska ohybové únosnosti, napjatosti a deformací vykazuje nejlepší výsledky při použití oceli a betonu vyšších pevnostních tříd a při použití kompaktního betonu s lehkým kamenivem. Chování ohýbaného nosníku se zvoleným průřezem je dále analyzováno na numerických modelech a pomocí manuálního výpočtu. Zbývající část příspěvku se věnuje možnosti využití pcb-W technologie v kombinaci s betony vyšších pevností, příp. vláknobetony či lehkými betony. Výsledky tvoří základ pro další experimentální ověření pomocí standardních protlačovacích zkoušek.

English abstract

The paper mentions the results of numerical analysis performed in order to find a suitable cross-section of composite steel and concrete beam for bridges, which in terms of flexural strength, stress and strain meets the best results when using steel and concrete of higher strength grades and using compact concrete with lightweight aggregates. The behavior of the composite beam with a selected cross-section is further analyzed on numerical models and by using manual calculation. The remaining part of the paper deals with the possibilities of using pcb-W technology in combination with high-strength concrete, eventually fiber-reinforced concrete or concrete with lightweight aggregates. The results form the basis for further experimental verification using standard push test.

Keywords

Spřažený ocelobetonový nosník, vysokopevnostní materiály, beton s lehkým kamenivem, vláknobeton, numerická analýza, numerický model, pcb-W technologie.

Key words in English

Composite steel and concrete beam, high strength materials, concrete with lightweight aggregates, fiber reinforced concrete, numerical analyses, numerical model, pcb-W technology.

Authors

PŘIVŘELOVÁ, V.

RIV year

2015

Released

29. 1. 2015

Location

Brno

ISBN

978-80-214-5091-2

Book

Sborník konference Juniorstav 2015

Pages from

1

Pages to

8

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT112344,
  author="Veronika {Václavíková}",
  title="VYUŽITÍ pcb-W TECHNOLOGIE A BETONŮ S PŘIDANOU HODNOTOU U SPŘAŽENÝCH OCELOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ",
  booktitle="Sborník konference Juniorstav 2015",
  year="2015",
  pages="1--8",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5091-2"
}